Minder (water)meloenen, maar meer Spaanse groenten op Europese markt

Het is een kwakkelzomer geweest in Centraal-Europa en de regen en de lage temperaturen hebben een grote invloed gehad op de consumptie van groenten en fruit. Terwijl de consumptie van meloenen en watermeloenen sterk daalde, is de vraag naar sla en andere groenten zoals broccoli of bloemkool uit Spanje hoog. De telersprijzen van deze groenten lagen dan ook op een veel hoger niveau dan in de afgelopen jaren.

In verklaringen aan de Spaanse nieuwsdienst Efeagro heeft Antonio Moreno, verantwoordelijke voor de afdeling Fruit binnen de telersvereniging UPA, het verloop van het watermeloenenseizoen sinds de maand juli als een ramp beschreven. Toen begon de afzet van de vollegrondsproducten uit Almería.

Nu loopt de teelt op z’n laatste benen in de regio Murcia, waar de telers op bepaalde momenten slechts 5 à 6 cent kregen voor hun fruit, ver beneden de productiekost. Voor een eindbalans van het seizoen in Castilla-La Mancha is het nog te vroeg, want daar is de oogst nog in volle gang.

De telersprijs van sla heeft deze zomer dan weer een hoogtepunt bereikt en is in augustus niet onder de € 42/100 stuks gezakt, het dubbele van een jaar geleden, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw.

De algemeen directeur van de Vereniging van Telers-Exporteurs van Fruit en Groenten van de regio Murcia (Proexport), Fernando Gómez, heeft aan Efeagro bevestigd dat de telers de voorbije weken geheel onverwachts een grote vraag naar sla en andere groenten hebben gezien. Van de meer dan 35.000 hectare slateelt in Spanje bevinden er zich ongeveer 16.000 in de regio Murcia.

Gómez wijst erop dat een van de oorzaken gezocht moet worden in de weersomstandigheden tijdens de lente en het atypische begin van de zomer in Midden-Europa. Daar is heel wat groenteteelt verloren gegaan, en ook al is die qua omvang niet te vergelijken met de Spaanse producties, toch heeft de lagere oogst ervoor gezorgd dat bestellingen van Spaanse sla, bloemkool of broccoli sterk zijn toegenomen. Bij de verkoopafdeling van de coöperatie Anecoop geven ze aan dat deze stijging zeer uitzonderlijk is. "We weten niet hoe lang het zal duren", luidt het.

Ook Elena Segura van het bedrijf Myrtea Export uit Murcia legt de oorzaak bij de stormen, stortregens en hagel die deze zomer Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Noord-Europa hebben getroffen en schade hebben toegebracht aan de lokale tuinbouw.

"In de zomermaanden bevoorraadt de rest van Europa zichzelf normaal gesproken met groenten als sla, maar door de weersomstandigheden is het dit jaar anders. Door het tekort aan aanbod zijn de prijzen flink gestegen."

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven