Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse aardappeloogst zou ongeveer het niveau van 2020 kunnen bereiken

Het gemeenschappelijke onderzoekscentrum van de Europese Commissie geeft in haar maandelijkse oogstprognose voor Duitsland een geraamde opbrengst per hectare aan die het niveau van vorig jaar met 4,6% overtreft en die ook het hoge oogstniveau van aardappelteeltlanden België en Nederland zal overtreffen. Wanneer deze opbrengst per hectare gerealiseerd kan worden, zou de oogst ongeveer hetzelfde niveau als de aardappeloogst van 2020 kunnen bereiken, die op 11,7 miljoen ton lag.

Volgens de voorlopige resultaten van het grondgebruikonderzoek worden er dit jaar op circa 259.300 hectare aardappelen geteeld; dit komt overeen met 2,2% van de totale akkergrond. Vergeleken bij vorig jaar werd het areaal met 5,2% gereduceerd; ten opzichte van het zesjarig gemiddelde is er echter altijd nog sprake van een areaaltoename van bijna 2%. 

Door het aanhoudend onstabiele weer was het moeilijk om de bestellingen te verwerken. Vooral in het zuiden en westen hebben de natte omstandigheden tot oogstbelemmeringen geleid doordat de velden onbegaanbaar waren.  Ook in de tweede helft van juli waren de groeiomstandigheden voor de aardappelen in het noordoosten en het zuidwesten volledig tegenovergesteld. Door het aanhoudend natte weer steeg de phytophthora druk, wat in het bijzonder in de biologische teelt voor grote problemen zorgde. De oogsthoeveelheid viel vaak tegen. De hittefase in juni had de knolaanzet veelal verstoord. 

Wat betreft de consumentenvraag hield het corona-effect, dat wil zeggen de stijging van de inkoophoeveelheid aan consumptieaardappelen door privéhuishoudens vanwege beperkte mogelijkheden om buitenshuis te eten, in de eerste maanden van het jaar verder aan. Van februari 2020 tot en met maart 2021 overtroffen de aardappelinkopen steeds het niveau van dezelfde maand in het voorgaande jaar, deels zelfs met ongeveer een kwart. Deze trend eindigde in april 2021. Gelijktijdig met de versoepelingen van de coronamaatregelen lag de vraag in juni 2021 10,7% onder het niveau van vorig jaar. 

Telersprijzen
Met circa 69 euro per 100 kg lag de telersprijs voor vroege aardappelen aan de start van het seizoen iets onder de waarde van vorig jaar van circa 72 euro. Maar vanwege de duidelijk lagere gerooide hoeveelheid aardappelen bleven ze wel stabieler dan vorig jaar. Vanaf half juni bewogen de prijzen zich doorlopend boven het niveau van vorig jaar. Op 10 augustus kreeg men nog bijna 30 euro per 100 kg; dit betekent een plus van 29% ten opzichte van het voorgaande jaar. In de drieëndertigste kalenderweek lag de telersprijs voor vastkokende rassen in heel Duitsland gemiddeld op 26,25 euro per 100 kg en daarmee 32% boven het niveau van vorig jaar. 

De koersontwikkeling aan de European Energy Exchange in Leipzig weerspiegelt de verdere oogstverwachtingen voor de categorie industrieaardappelen. De minimale grootte van de handelscontracten bedraagt 25 ton; de prijzen hebben betrekking op één deciton. Uitgaande van een koerswaarde van bijna 15 euro aan het begin van het jaar bereikte de notering op 9 juni 2021 een voorlopig hoogtepunt met 19,50 euro, om in de volgende vier weken te dalen naar circa 16 euro. Op 20 augustus 2021 lag de slotkoers voor het aprilcontract op 17,50 euro per ton. 

Publicatiedatum: