Europese citroenmarkt geeft Zuid-Afrikaanse telers sprankje hoop

De Europese citroenmarkt was de afgelopen twee maanden een welkome verademing voor Zuid-Afrikaanse citrustelers, die elders te maken hadden met een zeer uitdagend seizoen. 

Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs zullen nog een paar weken hun citroenen kunnen exporteren voordat de citroenexport vanuit Spanje en Turkije op gang komt. Een aantal exporteurs heeft de laatste citroenen voor de Europese markt vorige week verladen. 

"De citroenmarkt in Europa bood ons dit seizoen een sprankje hoop," vertelt een exporteurs, die aangeeft niet eerder zo'n uitdagend seizoen te hebben beleefd. 

"De situatie is het tegenover-gestelde van vorig jaar, toen we een fantastisch seizoen hadden."

Naar verwachting zal de Europese citroenmarkt zwakker worden tegen het einde van het Zuid-Afrikaanse exportseizoen, dat is over twee tot drie weken. Turkije rekent op een zeer grote citroenoogst, zo merkt een exporteur op. 

De vroege citroenmarkt in het Midden-Oosten liep dit jaar weer niet lekker, evenals vorig jaar. Daarnaast heerst er nog altijd onduidelijkheid omtrent het exportprotocol voor de Chinese markt, dat het mogelijk zou maken om de citroenen onder een gunstiger koudeprotocol te verladen. 

Citrustelers in de Oost-Kaap vervoeren hun fruit voor het Verre Oosten over de weg naar de haven van Durban, waardoor de druk op de beschikbaarheid van vrachtwagens en de haven zelf nog verder toeneemt. Exporteurs laten weten dat het eenvoudiger is om de citroenen naar Kaapstad te vervoeren, maar dat deze haven minder mogelijkheden biedt voor het verladen van het fruit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven