Overzicht Wereldmarkt Avocado

De vraag naar de immer populaire avocado blijft wereldwijd hoog, met op het moment een toegenomen vraag in landen als Duitsland, waar de schoolvakanties zijn afgelopen. Met name in China zet de stijgende tendens van de avocadoconsumptie door naarmate de consument meer vertrouwd raakt met dit product, en de Australische telers profiteren daarvan door hun eerste 40-voetscontainer met fruit naar de Aziatische markt te sturen. Australië verwacht daarbij wellicht hun grootste oogst ooit. In Europese teeltlanden zoals Italië en Spanje wordt de avocadoteelt echter gehinderd door extreme temperaturen van meer dan 45°C.

Nederland/België: Goede vraag en prijzen voor kleinere maten avocado's
Kenia blijft containers avocado’s verschepen naar o.a. de Nederlandse en Belgische markt en zal doorladen tot eind dit jaar. Het land exporteert momenteel veel kleine kalibers Hass. Daarnaast is ook Tanzania gestart met verladen van containers. De vraag naar kleine kalibers (22 en kleiner) is goed, want grote exportlanden zoals Peru exporteren dit jaar juist veel grotere kalibers. Hierdoor zal waarschijnlijk de prijs van de kleine maten wat stijgen en de grotere wat zakken. Momenteel is de prijs voor kleine kalibers tussen de zeven en acht euro. Binnenkort start het seizoen in Chili, Israël en Spanje, de kwaliteit en volume van productie uit die landen zullen van invloed zijn op de prijs vanaf september/oktober

Duitsland: Toename van de vraag na het einde van de zomervakanties
In Duitsland is er nog steeds een grote vraag naar avocado's, deels als gevolg van het einde van de zomervakanties. Momenteel zijn er avocado's uit verschillende herkomstlanden zoals Kenia, Peru, Zuid-Afrika en Colombia op de Duitse markt te vinden. Keniaanse avocado's vertonen een iets mindere kwaliteit, omdat ze zich in de rijpingskamers niet altijd goed hebben ontwikkeld, meldt een  handelaar. 

Avocado's uit Peru blijven het zomerseizoen domineren, dat in de komende twee tot drie weken zal eindigen. Avocado's uit Israël worden op hun beurt pas eind oktober verwacht met de variëteiten Pinkerton en Ettinger of in november met de variëteit Hass.

Er kan een kunstmatig tekort aan 18-kaliber variëteiten zijn als gevolg van diverse promoties. Er zijn echter nog veel 14- en 16-kalibersoorten op de Duitse markt.  

In wezen kunnen 14s en 16s worden gekocht voor iets minder dan 7 euro. Avocado's uit Kenia daarentegen zijn verkrijgbaar voor 6,50 euro en 18-kaliber voor ongeveer 7,25 euro. Momenteel worden geen ongewone omstandigheden of tekorten op korte termijn verwacht. 

Spanje: Botryosphaeria en temperaturen van meer dan 45°C bedreigen avocadoteelt
Op het Iberisch schiereiland beslaat het areaal van Spanje en Portugal samen meer dan 20.000 hectare avocado's, verdeeld over Malaga, Granada, Cádiz, Huelva, Valencia en het zuiden van Portugal. De Iberische avocadosector, waarvan het seizoen van december tot april loopt, bouwt niet alleen aan de uitbreiding van de oppervlakte, maar ook aan de verruiming van de afzetmogelijkheden.

Niettemin is er in de teeltbedrijven en met namen bij de jonge aanplantingen een ernstig probleem met Botryosphaeria, een schimmel die de vegetatieve groei van de bomen aantast. Botryosphaeria manifesteert zich in de zaailingen en doet deze rotten, waardoor de vruchten op de grond vallen. Dit is een factor die de avocadoteelt van alle variëteiten in ernstige mate aantast. De andere factor zijn de temperaturen en de weersextremen die Spanje kent en die zich elk jaar beginnen te herhalen, waarbij de temperatuur soms tot boven de 45°C stijgt. Deze abnormaal hoge temperaturen verlammen de groei van het fruit en bij gebrek aan water, zoals nu het geval is, verzwakt de boom en werpt hij de vruchten op de grond. De vruchtval komt dit jaar overal in Spanje voor, wat betekent dat de oogstverwachtingen nog een jaar niet zullen uitkomen, hoewel tot nu toe wordt uitgegaan van een grotere oogst dan vorig jaar.

Italië: Lage prijzen op Italiaanse avocadomarkt door groot aanbod van product
Het is nog te vroeg om ramingen te maken over het Siciliaanse avocadoseizoen van 2021/22. "We verwachten een iets latere start van het seizoen dan vorig jaar, als gevolg van de zeer lage gemiddelde temperaturen in het voorjaar. Na extreem hoge temperaturen van 46°C in juli en augustus, lijken de temperaturen zich op dit moment te hebben gestabiliseerd", zegt een Siciliaanse ondernemer. "De bomen hangen vol, maar het zal geen superjaar worden zoals het vorige, toen 1.400 ton product werd geoogst."

Een groothandelaar uit Milaan voegt daaraan toe: "Wat de geïmporteerde Peruviaanse Hass avocado's betreft, hebben we een daling van de prijzen gezien, als gevolg van een groot aanbod. Het importseizoen in Italië is eind april/begin mei begonnen en zal waarschijnlijk over een paar weken eindigen. Terwijl Hass avocado's gewoonlijk voor niet minder dan € 10,00 worden gekocht, liggen de prijzen nu op € 5,00. Buitenlandse markten, zoals Nederland, hebben met de groene avocado veel succes gehad. Het product heeft veel succes gehad, niet in de laatste plaats vanwege de beperkte hoeveelheden die beschikbaar waren. Degenen die variëteiten als Pinkerton, Fuerte en Ryan uit Zuid-Afrika en Peru op de markt brachten, noteerden prijzen van 12,00-13,00 euro."

Zuid-Afrika: Prijzen voor Fuerte bijna twee keer zo hoog als die voor Hass
De prijzen waren goed op de vroege Europese markt voordat de avocado's uit Peru arriveerden, maar daarna was de exportmarkt een moeilijke markt voor Zuid-Afrikaanse exporteurs. De uitvoer van avocado's uit de late regio's trekt nu weer aan, nu de hoeveelheden uit Peru afnemen; de telers in deze gebieden laten hun vruchten aan de bomen hangen om op betere marktomstandigheden te wachten.

Zuid-Afrikaanse avocado's kunnen nog tot week 46 in Europa aankomen.

De oogst is vergelijkbaar met die van vorig jaar, ongeveer 16 miljoen kartons van 4 kg, wat minder is dan aan het begin van het seizoen werd verwacht, gezien de goede zomerregens die de teeltgebieden hebben gehad.

Een plaatselijke handelaar merkt op dat wat de volumes voor de binnenlandse markt betreft, de kwaliteit van de Fuerte niet zo goed was als vorig jaar en dat er windschade is geweest. Hij merkte wel op dat de kwaliteit van avocado's uit Eswatini (voorheen Swaziland) zeer goed was.

Op de lokale markt is de gemiddelde prijs van avocado's R16,06
(€ 0,90) per kilo. Een handelaar op de markt van de gemeente Johannesburg zegt dat de prijzen voor Fuerte bijna een recordniveau bereiken voor deze tijd van het jaar en al een maand sterk zijn met R110 (€ 6,20) en R130 (€ 7,30) voor een karton van 4 kg, terwijl Hass bijna de helft goedkoper is met R60 tot R70 per karton van 4 kg.

Hass is altijd iets minder duur dan Fuerte, in tegenstelling tot de meeste andere plaatsen in de wereld, maar dit jaar is het verschil bijzonder groot. Veel van de kleine Hass gaan naar de verwerkende sector (guacamole voor de export, bijvoorbeeld), die een sterke druk uitoefent op de Hass-volumes.

De plaatselijke horeca, die van oudsher Hass-consumenten zijn, staan nog steeds zwaar onder druk.

China: Toenemende belangstelling voor avocado's, import stijgt met 27%
Avocado's zijn de laatste jaren erg populair in China en ze zijn te vinden op de tafel van veel Chinese consumenten. Een groeiend aantal mensen is nu vertrouwd met het fruit en is begonnen om de avocado aan hun eetpatroon toe te voegen. 

Onlangs maakte Prohass haar laatste statistieken bekend, waarin staat dat het land verwacht in het seizoen 2021 ongeveer 467.000 ton avocado's te importeren, wat 27% meer is dan in het vorige seizoen. Peru is nu al de grootste leverancier van avocado's aan de Chinese markt, met een zeer stabiel aanbod en het product van hoge kwaliteit. 

Noord-Amerika: Kleinere vruchten maar grotere vraag
Nu de teeltregio's hun avocadoseizoen afsluiten, zal de nadruk komen te liggen op de grootte en de prijs van avocado's.

In Californië komt het seizoen langzaam ten einde. "Ze zijn ongeveer 95-96 procent klaar met de schatting," zegt een Californische importeur. "We hebben nog ongeveer drie tot vier weken over." Deze week zal naar verwachting 6-7 miljoen pond (2,7 - 3,1 miljoen kilo) worden vervoerd, volgende week 5 miljoen pond (2,2 miljoen kilo) en daarna steeds minder.

In het zuiden bevindt Peru zich in dezelfde situatie. "Ook daar zijn nog ongeveer drie tot vier weken te gaan. Dus binnen een maand is Mexico de enige speler in de stad", aldus de importeur.

Dat gezegd hebbende, is het een ander jaar voor Mexico dan vorig seizoen. Het fruit aan de bomen is dit jaar om een paar redenen een stuk kleiner. Vorig jaar was de oogst erg groot. Het weer in Mexico is ook een bepalende factor geweest. Het is het regenseizoen, maar ze hebben zonneschijn nodig om te groeien en volgens de berichten is het daar nog niet zo warm.

Op zijn beurt ziet de grootte van avocado's uit Mexico er op dit moment anders uit. "Momenteel is het bijna 50 procent van de 70s en 84s, dus klein fruit," volgens de Californische importeur. "De sector gaat gedwongen worden om naar beneden te schakelen. Dus 48-gebruikers zullen moeten overschakelen op 60's, 60-gebruikers zullen moeten overschakelen op 70's. Anders is er gewoon geen enkele optie meer."

Hij voegt eraan toe dat de vraag naar maat 48 over het algemeen ongeveer 34 procent uitmaakt en dat de pack outs op dit moment slechts ongeveer 18 procent bedragen. "De voorraden in de sector raken nu uitgeput en binnen twee weken zijn er geen opties meer. Of je neemt een kleinere maat of je hebt geen product meer," zegt hij, erop wijzend dat dit momenteel de grootste uitdaging is: de industrie zover krijgen dat ze de kleinere maten accepteert.

Ondertussen is de vraag naar avocado's vrij groot geweest en schommelt rond de 50 miljoen pond (22,6 miljoen kilo) per week. "We kwamen tot bijna 60 miljoen pond (27,2 miljoen kilo), maar zelfs met de prijs is de vraag verrassend en relatief hoog."

De prijzen zijn de laatste drie tot vier maanden inderdaad tamelijk volatiel geweest. Op dit moment noteren 48's rond de 65 dollar, 60's rond de 50 dollar en 70's rond de 30 dollar. Er is momenteel een enorm prijsverschil, waardoor mensen misschien gedwongen worden om voor deze kleinere maten te kiezen.

Maar de prijzen zullen waarschijnlijk stijgen wanneer Mexico het enige leverende land wordt. "Over een paar weken zouden we voor 48's meer dan 80 dollar kunnen krijgen, en het zou me niet verbazen als we 60's in de buurt van 60 tot 65 dollar zouden krijgen en 70's dichter bij 40 dollar," vervolgt de importeur. "Het moeilijke voor de verpakkers is dat ze 65-70 pesos/kilo betalen en met zo'n kleine verpakking voor 48s en 60s moeten ze die prijs verhogen. Het werkt niet voor hun prijsmodel. We voorspellen dat we over drie weken, wanneer Mexico de touwtjes in handen heeft, misschien 80-85 pesos/kilo zullen zien, wat de prijzen hoog zal houden."

Hij voegt er wel aan toe dat de grootte van avocado's een inhaalslag zal maken, maar dat zal waarschijnlijk nog vier tot vijf weken duren. "We kunnen de komende maand tot twee maanden met het probleem van de grootte te maken hebben. Ze moeten een inhaalslag maken en zolang dat niet gebeurt, zie ik geen prijsverlaging in zicht." 

Australië: Hoge verwachtingen voor wat wel eens de grootse avocado-oogst ooit zou kunnen worden
Volgens de statistieken werden in de week die eindigde op 9 juli in totaal 423.281 trays avocado's verzonden, een stijging met 23% ten opzichte van de voorgaande week en 7% meer dan de voorspelde 396.431 trays. Noord Queensland leverde het grootste deel van het fruit met 52%, gevolgd door Centraal Queensland met 39%. De consumenten hebben de voorbije weken kunnen genieten van lage retailprijzen, waarbij supermarkten en groentenspeciaalzaken de prijzen van Hass avocado's hebben verlaagd tot 1 à 2 dollar per stuk.

Een belangrijke Australische avocadoproducent meldde dat hij in 2021 een van de grootste avocado-oogsten verwacht die het land ooit heeft gekend, wat zal leiden tot meer mogelijkheden, zowel in eigen land als internationaal. Volgens een vertegenwoordiger van de sector: "In de afgelopen twee maanden hebben we een eerste Australische 40-voet zeecontainer voor Singapore verpakt. Australië heeft in het verleden veel 20-voetscontainers verscheept, en zelfs dit seizoen zijn er een paar naar Azië gegaan (van een andere onderneming), maar we hebben ons nooit beziggehouden met het grote spel, namelijk de 40-voetscontainers met fruit. De prijs is de voorbije 10 jaar een factor geweest om nieuwe klanten aan te trekken, dus wanneer het aanbod overvloedig is, hebben we de kans om ook meer consumenten in het product geïnteresseerd te krijgen."

Hij voegde eraan toe dat het weer verrassend goed is geweest in alle teeltgebieden; er is er waarschijnlijk maar één, Centraal-New South Wales, die te veel regen heeft gehad, maar alle andere gebieden hebben goed weer gehad, dus de omvang en het volume zijn toegenomen."

Volgende week: Overzicht Wereldmarkt Mango


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven