Fernando Blasco, productverantwoordelijke van de KÖLLA group

"We rekenen op een aanzienlijk tekort aan clementines"

De Duitse KÖLLA group heeft een wereldwijd netwerk en viert dit jaar haar 100-jarige bestaan en biedt een breed assortiment aan groenten en fruit aan. In een gesprek met Fernando Blasco vertelt hij ons onder andere over de actuele stand van het citrusseizoen dat voor de deur staat.

Verliezen bij citroenen, betere kwaliteit bij sinaasappelen
"Bij de citroenen schatten we in dat we met op zo'n 20% kleinere oogst bij Primofiori moeten rekenen, die van oktober tot maart/april aangeboden wordt, en een 40% kleinere oogst bij het ras Verna, die vanaf maart aangeboden wordt", aldus Fernando (op foto rechts). "Onze sinaasappelen zijn dit jaar van betere kwaliteit en van een beter formaat dan afgelopen jaar, waarbij we tot in januari 2022 vergeleken bij afgelopen jaar minder producten zullen hebben. Vanaf februari 2022 zal het aanbod weer iets groter zijn, waarbij we er echter vanuit gaan dat er geen tekorten zullen zijn."

Tot wel 40% minder clementines
Clementines zullen volgens Fernando het lastigste zijn. "Er zal een duidelijk tekort aan clementines zijn. Van eind oktober tot eind december moeten we ons bij de clemenules instellen op een 40% kleinere oogst in het hoofdgebied Castellón/Tarragona. Aan het begin van het seizoen zal er ook een kleinere oogst van Marisol zijn, want dit ras wordt langzaam door andere rassen vervangen," zegt Fernando.

'Normale' hoeveelheid aan mandarijnen, grotere vraag naar satsuma's
De mandarijnenteelt lijkt echter normaal te verlopen. Fernando: "Er zou voldoende aanbod voorhanden moeten zijn. Het is echter nog te vroeg om nauwkeurige prognoses te geven, er kan nog veel gebeuren. Door het tekort aan clementines verwachten we een sterkere vraag naar satsuma's. Men merkt dat nu al, vooral aan de hand van de aanvragen uit Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. De prijzen zijn simpelweg stabieler."

Stijgende prijzen
Volgens Fernando zal het prijsniveau niet vergelijkbaar zijn met het prijsniveau van de afgelopen twee jaar. Zo zal de prijs van clementines zo'n 0,10-0,15 euro per kg hoger liggen dan het afgelopen jaar, terwijl de prijs van mandarijnen op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar zal liggen. Bij de satsuma's rekent de KÖLLA group op een concrete hoeveelheid die aangeboden kan worden. Fernando: "Er worden nu al leveringsprogramma's gesloten die afhankelijk van grootte en sortering op een prijs van 0,80 euro tot 1,00 euro per kg liggen. Daaronder zullen er dit jaar geen programma's lopen."Logistiek op orde
"De KÖLLA group heeft zijn logistieke activiteiten onder controle", zegt Fernando. "Ieder van onze kantoren beschikt over een eigen logistiek team en bovendien werken we zeer nauw samen met onze dochtermaatschappij Top Line Logistics. Ook bij KÖLLA was de capaciteit schaars, maar door de nauwe communicatie met andere vestigingen vinden we steeds weer oplossingen."

Duurzaamheid wordt binnen de KÖLLA group met hoofdletters geschreven, wat ook te zien is aan de verpakkingen. "De trend gaat heel duidelijk in de richting van het vermijden van plastic en de inzet van duurzame verpakkingen. Zo bieden en leveren we al sinds twee jaar bijvoorbeeld citrus in composteerbare cellulosenetten aan. Kunststofnetten worden alleen gebruikt op wens van de klant. Verder verpakken we losse producten voornamelijk in karton of hout." 

Voor meer informatie:
Fernando Blasco
KÖLLA GmbH & Co.KG 
An der Gümpgesbrücke 7
41564 Kaarst, Duitsland
marketing@koella.com  
koella.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven