Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: Prijs van Hass avocado's dit jaar 40% lager ten opzichte van Fuerte

De markt voor Fuerte is momenteel hoog, € 6,20 en € 7,30 voor een karton van 4 kg, wat zeer dicht bij recordniveaus ligt, en de prijs is al een maand op dit hoge niveau, zegt Ricardo Kotze, avocadospecialist bij GROW BothaRoodt op de gemeentelijke AGF-markt van Johannesburg.

Er zijn geen grote hoeveelheden Fuerte, maar er is een constante stroom en, voegt hij eraan toe, kopers zijn bereid om extra te betalen voor dit ras.

De kwaliteit van avocado's uit Eswatini (het voormalige Swaziland), dat aanzienlijke hoeveelheden naar Zuid-Afrika stuurt, is zeer goed, merkt hij op.

"Het marktaanbod is erg laag; we zitten op 18.000 kartons terwijl we normaal in deze tijd van het jaar op 28.000 kartons zitten. We krijgen nog steeds fruit van telers uit Nelspruit en KwaZulu-Natal, maar veel van hen wachten tot de exportmarkt verbetert voordat ze beginnen te plukken. We verwachten dat het aanbod in de komende weken zal beginnen aan te trekken."

Voor Hass ligt de prijs op de markt in Johannesburg veel lager, namelijk € 3,38 en € 3,95 voor een karton van 4 kilo. Gewoonlijk ligt de prijs voor Hass 20% lager dan voor Fuerte, maar dit jaar is dat ongeveer 40%.

De favoriete avocado van Zuid-Afrikanen: Fuerte

Pinkerton - volgens Ricardo de tweede favoriete avocado van Zuid-Afrika na Fuerte - is ongeveer 30% goedkoper dan Fuerte.

Groei in avo-bewerking
De bewerkende sector haalt momenteel veel kleine Hass binnen voor exportprogramma's voor guacamole, wat de lagere volumes op de versmarkt zou kunnen verklaren. Veel avocado's uit KwaZulu-Natal worden geteeld voor de verwerkingsindustrie.

De exportvraag is weer gestegen nu de grote hoeveelheden uit Peru in Europa beginnen af te nemen.

De catering- en hotelsector, die normaal Hass zou hebben gekocht, heeft het nog steeds moeilijk en veel restaurants hebben de twee lockdowns niet overleefd.

Gevolgen van de rellen
Clive Garrett, voorzitter van de South African Avocado Growers' Association: "De rellen hebben zeker een effect gehad op de export van KwaZulu-Natal, toen de telers hun avocado's niet naar de haven konden krijgen." 

"Later in het seizoen hadden we de cyberaanval op de systemen van Transnet. Nu de tuinbouw zo'n belangrijke rol speelt in onze economie, kunnen we alleen maar hopen dat de autoriteiten de nodige aandacht besteden aan het efficiënt laten functioneren van onze havens en logistieke systemen."

Publicatiedatum: