Het Spaanse mangoseizoen gaat binnenkort weer van start in de Axarquía-streek, in de provincie Malaga. Het fruit wordt er op ongeveer 3.000 hectare geteeld. Het mangoseizoen is korter dan dat van avocado en ook de volumes halen hoegenaamd niet de cijfers van de avocadoteelt, maar de omzet van de laatste 5 jaar bevestigt toch dat de Spaanse mango vaste voet aan grond begint te krijgen op de Europese markt.
"Ook dit seizoen verwachten we net zoals de afgelopen twee jaar niet dat de mangoteelt zijn productiepotentieel van bijna 60.000 ton waarmaakt in Spanje. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de opbrengst, waaronder gewasbeheer en klimaatverandering. Maar er is ook het gebrek aan watervoorraden in de Axarquía-streek", zegt Juan Antonio Reyes, manager van het bedrijf Reyes Gutiérrez (op foto) uit Malaga.
"De kwaliteit en de smaak van de Spaanse mango zijn echter erg goed en er is veel vraag naar in Europa. De grote Europese ketens zijn tegenwoordig al bezig met het plannen van hun bestellingen. Ik denk dat we dit jaar zeer mooie prijzen zullen halen, een beetje zoals vorig jaar, zo rond de € 1,20 à € 1,40 per kilo. Dat is niet slecht als je het vergelijkt met de prijzen voor Braziliaanse mango’s, die nu aan het begin van hun seizoen voor € 2 à € 3 per doos over de toonbank gaan", vertelt hij.
"Ik denk dat de mango een goede bondgenoot zal zijn voor de teler en, als we erin slagen om de kwestie van de vruchtzetting goed aan te pakken in de huidige context van klimaatverandering, zullen we over een paar jaar een indrukwekkende toename van aanbod en consumptie merken", voorspelt Juan Antonio Reyes.