Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corné Ooms: "We hebben hier geen rem op briljante ideeën"

Brabantsche Wal breidt verwerking zachtfruit uit met appelen en granaatappelen in nieuw pand

Tholen - Als zelfbenoemd 'aspergeboertje uit Ossendrecht' startte Corné Ooms vijf jaar geleden met het verwerken van zachtfruit. Een grote supermarktklant haakte aan en de activiteiten breidden zich zienderogen uit, zodat de locatie te klein werd. Een paar jaar verder is Bieze Food Group als investeerder ingestapt in Brabantsche Wal, is de AGF-verwerker verkast naar het voormalige pand van Holland Crop in Ossendrecht en worden naast roodfruit en asperges ook appelen en granaatappelen verwerkt. "Onze focus ligt op zachtfruit en convenience."


Edward van den Eijnden en Corné Ooms voor het nieuwe pand

"Ik had de ontwikkeling met de verwerking van roodfruit in de Verenigde Staten gezien en zag mogelijkheden voor de Europese retailmarkt. Dit bleek een gat in de markt. Toen een supermarktklant instapte, is het hard gegaan. Dankzij onze specialisatie in zachtfruit, waren we geen directe concurrent van veel verwerkers - zo wagen we ons ook niet aan producten als ananas en mango - en wisten klanten ons snel te vinden. We zijn gestart met een paar dames en een mesje, maar inmiddels hebben we zes machines neergezet en ontkronen we tientallen tonnen aardbeien per week", vertelt Corné.

Wernsing Food Family
Drie jaar geleden kwam wel het moment dat er iets moest gebeuren om aan de groeiende vraag te voldoen. "We hadden een flinke capaciteitsuitbreiding nodig. Dan kun je of naar de bank gaan of je zoekt een participant. Ik kwam al heel snel uit op de tweede optie en raakte in gesprek met Frank Bieze van de Bieze Food Group. Hij was geïnteresseerd en zo werden wij de dertiende BV onder deze groep in de Benelux", vertelt Corné. Hij is erg in zijn nopjes met het moederbedrijf. "Bieze Food Group valt weer onder de Duitse Wernsing Food Family, een groep waar wel 90 BV's in Europa onder vallen, goed voor 1,4 miljard euro omzet. Het is een echt familiebedrijf waarin continuïteit, duurzaamheid en de lange termijn voorop staan. Men raakt niet zo gauw zenuwachtig en laat de ondernemers - binnen de kaders - ondernemen."

Met deze investering werd het ook mogelijk om een nieuw pand te betrekken. Corné wist dat het pand van Holland Crop in zijn geboortedorp Ossendrecht leegkwam en waagde er een telefoontje aan. Zo werd Brabantsche Wal "zonder bord in de tuin" eigenaar van het nieuwe pand van 4.000 m2. "In maart 2020 hebben we het pand gekocht, maar Bakker Barendrecht is nog tot medio september actief gebleven in het pand. Op 1 oktober zijn we gestart met een grootschalige ombouw tot een high care verwerkingslocatie. Op 4 april dit jaar zijn we middenin het Paasweekend verhuisd, maar onze klanten hebben er niks van gemerkt en geen colli te weinig uitgeleverd gekregen", vertelt Corné trots.

Synergievoordeel 
De locatie in Ossendrecht is volgens hem perfect. "Niet weggemoffeld op een industrieterrein, maar op een prachtige plek achter de bossen. Wat wil je nog meer. Bovendien ken ik de mensen, wat ideaal is bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Voor Nederlandse begrippen zitten we misschien niet centraal, maar Europees gezien zitten we dat zeker wel en dat zien ook steeds meer klanten in. Ook hebben we heel duidelijk de synergievoordelen met de andere leden van de groep ervaren. Zo kwamen specialisten op het gebied van IT en interne logistiek binnen de Bieze Food Group ons helpen bij het inrichten. Niks geen dure consultants, maar wel mensen die precies weten wat je nodig hebt op zo'n moment. Ook het HR-beleid wordt door de holding opgepakt. We worden door de groep enorm goed gefaciliteerd."



Werkten er op de oude locatie 50 man op 800 m2, op de nieuwe locatie werken er 80 mensen op 4.000 m2. "Ik wil niet naar meer mensen toe, we willen dat zoveel mogelijk met automatisering opvangen. Ik ben altijd dol geweest op innovaties en zie daarin altijd kansen. In een relatief klein bedrijf heb je het voordeel dat je briljante ideeën gewoon kunt gaan uitvoeren, zonder dat er gelijk een managementlaag zit met allerlei bedenkingen. Dan moet je soms gewoon durven en iets bedenken wat niet bestaat. Het bedrijf Komatech voert de plannen die ik heb uit en zij hebben al pareltjes van machinelijnen neergezet", vertelt Corné. Bovendien zette hij fors in op het versterken van de organisatie. "Twee jaar terug regelde ik alles in mijn eentje, inmiddels hebben we een staf van acht, negen personen. Dat is redelijk zwaar bezet, maar hierdoor kan ik de dingen doen die ik goed kan en hebben we een stevige organisatie staan. Ondanks de toegenomen capaciteit - we hebben afgelopen twee jaar een groei van 50/60% gerealiseerd -  wil ik dat we kneiterflexibel blijven. We hebben drie eigen vrachtwagens en drie koelbusjes en willen te allen tijde onze klanten kunnen beleveren. 'Kan niet' is geen antwoord."

Productcombinaties
Fanny van Gestel was de eerste ervaren kracht die ik heb aangenomen en sinds november 2020 verzorgt Edward van den Eijnden voor ons de inkoop van al het fruit. Edward werkte de laatste jaren bij Angus Soft Fruit en kent daardoor de hele fruitwereld als zijn broekzak. Enkele jaren terug besloot hij uit zorg voor zijn vrouw tijdelijk uit de sector te stappen. Nu het weer beter gaat, kwam het verzoek van Brabantsche Wal als geroepen. "Ik zit hier erg op mijn plek. We zijn hier vooral met innovaties bezig en dat spreekt me bijzonder aan. Zo maken we tal van productcombinaties met zachtfruit, maar ook in combinatie met zuivel. Zo leveren we een hele range aan yoghurt, granola en fruit."


Edward van den Eijnden

"We werken met puur product en gebruiken geen gesuikerde fruitsappen. Als enige voldoen we daarmee aan de NutriScore A. Dit is een tak die enorm groeit. We zijn fors bezig met verdere productontwikkeling, zoals vegan yoghurt en fruitmouches. Ons voordeel is dat we alleen hoeven in te kopen wat onze klanten nodig hebben. Daardoor heb je veel minder verkoopdruk dan bij een traditioneel handelsbedrijf. Maar je moet wel kunnen uitleveren. Ook in deze zomer hebben we een beladingsgraad van 100% gehaald. Dat was geen sinecure, gezien de tekorten in de afgelopen vier weken, waarin de aardbeien hartje zomer voor 10 euro per kilo verkocht werden", aldus Edward.

Klanten van Brabantsche Wal zijn retailers in binnen- en buitenland, maar ook collega-verwerkers weten het bedrijf uit Ossendrecht te vinden. "De filosofie van onze groep is om de marktleider in retail één-op-één te bedienen en de overige supermarkten via service-providers. Dat past perfect bij onze bedrijfsvoering", vertelt Corné. Ook in de teelt en verwerking van asperges blijft hij actief met Brabantsche Wal. "Dat is toch mijn kindje en dat krijg je niet uit me. We behoren zeker niet tot de grootste telers van het land, maar we hebben er onze klanten voor en bedienen daarmee een mooie nichemarkt. Klanten ervaren de voordelen als er een Brabantse Wal-label op de asperges zit. Bovendien past het erg goed bij de overige activiteiten die we doen. Aardbeien en asperges worden vaak in één adem genoemd." 

Drie grote appelschillijnen
Een volledig nieuwe tak voor de Brabantsche Wal, is die van de appelverwerking. "Wij hadden hier in het nieuwe pand ruimte over en ik hoorde in de markt dat het appelverwerkingsbedrijf van Cees Pattenier te koop was, waar Hans van de Vrie inmiddels eigenaar van was. Ik heb een bod gedaan en we werden het snel eens en zo kwam de appelverwerking van Middelburg naar Ossendrecht. We hebben de klanten van Pattenier overgenomen en Cees runt hier de dagelijkse operatie. Tot vorig jaar september had ik nooit iets met appelen gedaan en nu zitten we er volop in. Via internet stuitte ik op een online veiling van appelverwerkingsmachines in Duitsland. Cees is samen met de mannen van Komatech wezen kijken en waren meteen overtuigd. Zo kwamen we in het bezit van drie grote appelschillijnen en was de capaciteit in één keer vervijfvoudigd. We hebben een heel leuk schilseizoen gedraaid, ondanks de tekorten op de appelmarkt. Hiervoor kon Edward zijn oude netwerk dat hij bij Frutera Crop heeft opgedaan in de appelwereld mooi aanwenden. We kunnen alle snitten leveren, van blokjes tot schijfjes. Veel klanten vernemen dat we in de appelverwerking zitten en beginnen te informeren. Onder meer bakkerijen, zowel in vers als diepvries, kloppen bij ons aan."


Appelschillijnen

Granaatappelpitten
Een klein gedeelte van het pand was nog onbenut en Corné zou Corné niet zijn als hij hier ook een kans voor zag. De nieuwste tak van Brabantsche Wal bestaat uit het ontpitten van granaatappels. "Die pitjes zijn een booming markt. Maar vooralsnog komen ze veelal per luchtvracht uit landen als India en Egypte waar ze handmatig worden ontpit. Die leveringsbetrouwbaarheid is niet groot en ook op duurzaamheidsgebied zijn er vragen bij te stellen. Vandaar dat we zelf geïnvesteerd hebben in een ontpitmachine. We draaien inmiddels 300 tot 400 kilo per uur en de granaatappelen hebben een THT van 10 dagen. "In het mediterrane seizoen wat nu van start is gegaan, is er aanbod voldoende, maar afgelopen overzees seizoen was het best een uitdaging om voldoende volume binnen te krijgen. Maar we hebben onze lessen geleerd en zullen volgend seizoen goede volumes kunnen garanderen."


Granaatappelontpitmachine

"Na avocado's en blauwe bessen zijn de granaatappelpitten echt een nieuwe hype en veel klanten weten ons te vinden. We leveren ze aan retailers in punnet, maar ook 10 kg los aan collega-fruitverwerkers in binnen- en buitenland. Het mooie is dat we met deze pitten een nieuwe categorie creëren voor de producent. De uitwendige kwaliteit en schilschade is voor ons niet zo relevant, als de kleur van de pitjes maar goed is. Normaal gaat deze categorie naar de sap of IQF, wij maken de toegevoegde waarde van het product groter", aldus Corné. De productontwikkeling staat niet stil, want afgelopen jaar voorzag Brabantsche Wal een Nederlandse supermarkt ook van machinaal ontpitte kersen. "We blijven ontwikkelen, maar wel binnen roodfruit en convenience!"

Voor meer informatie:
Corné Ooms / Edward van den Eijnden
Brabantsche Wal
Laagstraat 54
4641 SP Ossendrecht
+31 (0)33 205 09 79
c.ooms@brabantschewal.nl
e.eijnden@brabantschewal.nl
www.brabantschewal.nl