Watertekort dwingt knoflooktelers uit Córdoba uit te wijken

De onzekerheid over de beschikbaarheid van water voor het volgende knoflookseizoen dwingt sommige telers in de Spaanse provincie Córdoba ertoe om op zoek te gaan naar nieuwe teeltgebieden voor een deel van hun teelt. Knoflook heeft weinig water nodig, amper
3 m³/ha, en toch is het in zekere zin veeleisend op dat gebied: als de gewassen geen water krijgen bij het aanplanten, in het midden van de groeiperiode en net voor de oogst wanneer de bol wordt gevormd, kan de hele opbrengst verloren gaan.

Ook Antonio Salces, een teler uit de gemeente Montalbán, moet het probleem het hoofd bieden. Antonio wil daarom een deel van zijn teelt naar de provincie Ciudad Real verhuizen. "Ik ga 20% van mijn knoflook in de regio Castilla-La Mancha planten", zegt hij. Het is de enige manier die hij ziet om een deel van de oogst van volgend jaar veilig te stellen. In Ciudad Real is er grondwater voorhanden, terwijl hij niet weet wanneer en hoeveel hij zal kunnen besproeien op zijn percelen in Córdoba.

"De droogte dwingt het Waterschap Zuid om de risico's vanaf 31 oktober te reduceren", legt Miguel del Pino, vice-voorzitter van de telersvereniging Asaja Córdoba, uit. "Nu begint een proces van studies en bijeenkomsten om te zien welk water er voorhanden is en voor wie het beschikbaar zal zijn", vertelt Miguel.

Knoflook zoekt uitweg
Net als Antonio gaan ook andere telers uit Córdoba een deel van hun knoflook op percelen buiten de provincie planten, zij het niet alleen in Ciudad Real. Anderen wijken immers uit naar het nabije Antequera, in de provincie Málaga, of Sevilla. "De verhuis brengt uiteraard kosten met zich mee, want je moet percelen pachten en nieuwe arbeidskrachten zoeken in andere gebieden." Antonio vertelt dat het verplaatsen van de teelt een aanzienlijke kostenpost vormt, maar dat hij het risico niet kan lopen de volledige opbrengst in rook te zien opgaan.

Nu hopen ze in Montalbán, het epicentrum van de knoflookteelt in Córdoba, dat de arbeidskrachten niet allemaal mee verhuizen naar de nieuwe teeltgebieden. Een groot deel van de economie van de streek blijft immers nog altijd afhankelijk van de knoflookteelt. Op dit moment gaat slechts 20% van de productie van Antonio's bedrijf naar Castilla-La Mancha, maar hij sluit niet uit dat dit cijfer in de toekomst nog zal stijgen. Alles zal afhangen van wat er dit jaar gebeurt met het water in Montalbán.

Bron: niusdiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven