Banden met Calabrische maffia

Bende oplichters, die 5.000 ton citrus met ongedekte cheques kocht, ontmanteld in Spanje

De Spaanse politie-eenheid Guardia Civil in de Valenciaanse gemeente Sueca heeft 11 mensen gearresteerd, waarvan 9 Italianen en 2 Spanjaarden, en een onderzoek ingesteld naar nog eens 4 anderen voor lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen van geld, valsheid in geschrifte en oplichting in verschillende Spaanse autonome gemeenschappen.

De operatie die leidde tot de arrestatie van de verdachten, Truffato gedoopt, begon afgelopen maart. De criminele groep werkte via 18 dekmantelbedrijven die zich bezighielden met de afzet van landbouwproducten en andere voedingswaren.

De Guardia Civil zei in een verklaring dat een van de gebruikelijke zwendelpraktijken van de bende erin bestond dat ze met de eigenaars van sinaasappelboomgaarden in de provincies Valencia en Castellón eerst een prijs afspraken voor de oogst, daarna het geoogste product meenamen en ten slotte het afgesproken bedrag betaalden met cheques die evenwel ongedekt waren. Ze slaagden erin het vertrouwen van de telers te winnen dankzij de medewerking van makelaars die zich daartoe lieten overhalen in ruil voor een vooraf afgesproken som geld. De oplichters bemachtigden in totaal 5 miljoen kilo citrus met een waarde van meer dan € 2 miljoen.

Andere criminele activiteiten van deze organisatie waren het aanvragen van kredietlijnen die nooit werden terugbetaald en het ontvangen van schadevergoedingen van verzekeringsmaatschappijen na de simulatie van diefstal of verlies van koopwaar (meestal citrus) bij het transport per vrachtwagen van Spanje naar Italië. Ze betaalden ook de transportmaatschappijen niet uit voor hun diensten en ze vervalsten internationale koopcontracten voor landbouwproducten. Het geld dat met deze misdrijven werd binnengehaald, werd later witgewassen via denkmantelbedrijven die het geld investeerden in de aankoop van juwelen, onroerend goed en aandelen in andere bedrijven.

Banden met de Calabrische maffia
Bij het onderzoek ontdekten de agenten dat de daders allemaal antecedenten hadden in zowel Spanje als Italië en banden hadden met de Calabrische maffia. Met deze operatie zijn meer dan 100 misdaden opgehelderd die gepleegd waren in de provincies Alicante, Almería, Barcelona, Castellón, Gerona, Madrid, Murcia, Tarragona en Valencia.

Vijf van de daders zijn op last van de rechterlijke macht naar de gevangenis gestuurd. Het onderzoek is nog lopende en verdere arrestaties worden niet uitgesloten. Het gerechtelijk onderzoek naar deze zaak wordt gevoerd door de Rechtbank van Alzira.

Bron: ondacero.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven