Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Karton maakt levenscyclus-score waar

Een nieuwe levenscyclusanalyserapport analyseerde de milieuvoordelen van kartonnen verpakkingen ten opzichte van  alternatieven op basis van fossiele brandstoffen. 

Het in juni 2021 verschenen rapport Cartonboard Life Cycle: Comparing the carbon foorprint of carton packaging against alternative solutions, gaat uitgebreid in op de milieuprestaties van begin tot einde van kartonnen verpakkingen van onder meer diepgevroren voedselproducten, kant-en-klaarmaaltijden, fast food en kleine elektrische apparaten, ten opzichte van veelgebruikte verpakkingsoplossingen, zoals foliezakken, PP-schalen, PET-schalen en PVC blisterverpakkingen. 

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de faculteit bio-economie van RISE (Research Institutes of Sweden) in opdracht van Pro Carton, de Europese vereniging van kartonproducenten, werd getoetst door Intertek en verschaft inzicht in de relatieve CO2-voetafdruk van verpakkingen voor diverse consumentensegmenten. 

De zogenaamde 'wieg-tot-graf'-vergelijking garandeert dat de gehele levenscyclus van de verpakking in beeld wordt gebracht, van de wijze waarop deze is vervaardigd (of geteeld, ingeval van hout dat nodig is voor de kartonproductie) tot de verwerking en vernietiging. Het onderzoek vermeldt zowel de fossiele broeikasgasemissies (GHG) als de biogenische GHG-emissies. 

Fossiele GHG-emissies worden veroorzaakt door niet-hernieuwbare bronnen, zoals fossiele brandstoffen, terwijl biogenische emissies vrijkomen door de verbranding van biobrandstoffen en degradatie van biogebaseerde materialen. Biogenische verwijderingen verwijzen naar de CO2-opname door de atmosfeer via fotosynthese tijdens de groei van biomassa. 

Tony Hitchin, manager van Pro Carton: "De unieke aspecten van de levenscyclus van vezelverpakkingen werden bekeken bij de berekening van de totale CO2-voetafdruk, maar we keken ook naar de resultaten wanneer er alleen fossiele broeikasgasemissies zouden  zijn en de oplossingen op basis van karton leverden in dit opzicht de beste resultaten op."

Hitchin: "De cijfers in deze tabel laten duidelijk zien dat kartonnen verpakkingen consistent beter scoren dan alternatieven wanneer men kijkt naar de impact per 1.000 units. Het is duidelijk dat karton een consumentvriendelijk alternatief is voor op fossiele brandstoffen gebaseerde verpakkingsmaterialen." 

"We weten uit ander onderzoek dat consumenten een sterke voorkeur hebben voor kartonnen verpakkingen boven plastic. Acht tegenover één gaven de voorkeur aan karton, zo bleek uit een recent onderzoek onder 7.000 consumenten."

Hitchin: "Het is bekend dat de impact per ton veel lager is bij karton dan bij polymeren ongeacht of men kijkt naar de fossiele emissies of ook de biogenische emissies en verwijderingen in beschouwing neemt. We wilden de producten per unit vergelijken, omdat kartonnen verpakkingen wellicht een ander gewicht hebben dan verpakkingsoplossingen op basis van fossiele brandstoffen. De omzetting en end-of-life impact zal eveneens voor iedere oplossing weer anders zijn."

Klik hier om het hele rapport te lezen.

Publicatiedatum: