Voedselveiligheidproject Ghana werpt zijn vruchten af en verhoogt AGF-exportmogelijkheden naar de EU

Belanghebbenden bij de uitvoering van een project om de onderschepping van groenten uit Ghana naar de EU-markt wegens schadelijke organismen aan te pakken, hebben een positieve impact  op de export gehad.

De belanghebbenden prezen de bijdrage van het project aan het omkeren van de trend van hoge onderscheppingen en het herstel van de hoop van telers.

De interventies hebben ertoe bijgedragen dat het aantal onderscheppingen van schadelijke organismen in de naar de EU geëxporteerde producten is gedaald van 330 in 2014 tot 11 in 2020.

Volgens Victor Attuquaye Clottey, de regionale vertegenwoordiger van CABI zijn de overheid, commerciële telers, exporteurs en Nederlandse importeurs betrokken om een aantal uitdagingen in de tuinbouwsector te overwinnen.

De algemene doelstelling van het project was om de export van tuinbouwproducten uit Ghana naar de EU te verhogen door middel van de ontwikkeling van fytosanitaire systemen, goede landbouwpraktijken, goed zakelijk gedrag, ontwikkeling van infrastructuur, naleving van internationale normen en kennisdeling voor de deelnemers in de waardeketen.

Over de belangrijkste successen zei de projectleider, Walter Hevi van CABI, dat het project met andere belanghebbenden heeft samengewerkt om een doeltreffend fytosanitair systeem op te zetten dat wordt ondersteund door regelgevingsprotocollen, standaardwerkwijzen en toezichtsystemen voor de groentensector. Dit alles bevorderde goede tuinbouwpraktijken in de groenten-toevoerketen.

Ook werd gewerkt aan de verbetering van de naleving van teeltnormen, de toepassing van beheersystemen, de beschikbaarheid van technische bijstand voor certificering, infrastructuur voor sortering, inspectie, verpakking en opslag en goed zakelijk gedrag tussen exporteurs en telers. Daarnaast werd er gewerkt aan de ondersteuning van de ontwikkeling van een nieuwe toeleveringsketen van biologisch gecertificeerde citrus van Quarcoo Initiatives (Quin Organics) in Ghana aan Eosta b.v. in Nederland.

Bron: www.businessghana.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven