Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan de Kloe, productmanager Hardfruit bij The Greenery:

"Goede vooruitzichten voor komend hardfruitseizoen"

Vorige week zijn de Europese oogstramingen peren en appelen gepresenteerd tijdens Prognosfruit 2021. Naar verwachting worden er dit jaar 10% meer appelen en 28% minder peren geoogst in heel Europa. "Gelukkig bevindt de Nederlandse fruitteelt zich aan het begin van het nieuwe afzetseizoen aan de goede kant van de streep en zijn de vooruitzichten bij The Greenery voor zowel appelen als peren goed."

Appeloogst 2021
De Europese appelproductie in 2021 wordt geschat op 11.735.000 ton. Dit is 10% meer dan vorig jaar (2020) en 1% meer dan het gemiddelde van de jaren 2018-2020. De verwachting voor de Nederlandse oogst in 2021 is dat deze 14% hoger zal zijn dan vorig jaar. De verwachte oogst van Elstar en Jonagold is weliswaar groter dan vorig jaar, maar wijkt weinig af van het gemiddelde over de afgelopen jaren. Bovendien is de Duitse teelt in particuliere percelen, de Streuobstanbau, slechts half zo groot als vorig jaar. Daardoor zal de vraag naar appelen al in de herfst goed zijn.

Perenoogst 2021
De totale Europese productie van peren in 2021 wordt geschat op 1.604.000 ton. Dit is 28% minder dan vorig jaar (2020) en 27% minder dan het gemiddelde van de periode 2018-2020. De perenoogst is daarmee de kleinste van de afgelopen 10 jaar. De zorgen liggen vooral in Zuid-Europa. Door o.a. het koude voorjaar is in Italië de productie van Abate Fetel zo laag, dat een zeer hoge prijs dat verlies niet kan goedmaken. Men voorziet zelfs dat Italië een recordhoeveelheid peren zal importeren, waaronder ook Conference uit Nederland en België. “Dit biedt perspectief voor het komende afzetseizoen”, stelt Jan de Kloe, productmanager Hardfruit bij The Greenery. Hoewel Nederland een daling van 19% laat zien ten opzichte van 2020, is Nederland in 2021 naar verwachting de belangrijkste speler in de Europese perenoogst met een aandeel van ruim 20%.


Jan Kutschruiter

Verwachting bij onze leden
“Bij de teler van The Greenery is bij appelen sprake van een gemiddelde en bij peren van een kleinere oogst (70/80% van de normale oogst)”, stelt Jan de Kloe. “Op mijn bedrijf verwacht ik ook een normale appeloogst en bij peren verwacht ik 20% minder te oogsten”, vertelt Jan Kutschruiter (voorzitter PUC Hardfruit). Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Bij Westende Fruitteelt in Fijnaart hangt een normale oogst peren. “Naar verwachting zelfs meer kilo’s dan vorig jaar. We zijn daarmee wel een van de weinige uitzonderingen”, besluit Rinus van ’t Westende.

Voor meer info
The Greenery Growers
Jan de Kloe
Productmanager Hardfruit
+31 (0)6 22017185
j.dekloe@thegreenery.com

Publicatiedatum: