Meldingen van chloorpyrifos op Egyptische sinaasappelen en Turkse paprika's

De Europese voedselwaakhond RASFF heeft onlangs gemeld dat enkele partijen geïmporteerde groenten en fruit afgewezen zijn, omdat ze een hoog gehalte aan residuen van chloorpyrifos bevatten, dat in de Europese Unie verboden is.

De eerste melding aan het Rapid Alert System for Food and Feed, die geclassificeerd werd als ernstig, werd gedaan door de Nederlandse autoriteiten op 17 augustus, nadat een Nederlands importbedrijf vijf keer de maximaal toegestane hoeveelheid chloorpyrifos op sinaasappelen uit Egypte had ontdekt, namelijk 0,055 mg/kg – ppm, terwijl de MRL 0,01 mg/kg – ppm bedraagt.

De sinaasappelen van deze partij waren volgens RASFF reeds verdeeld in Nederland zelf, maar een deel was ook geëxporteerd naar Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Op dezelfde dag meldde RASFF ook dat er in Bulgarije Turkse paprika’s waren gedetecteerd met chloorpyrifos-niveaus van 0,277 +/- 0,139 mg/kg - ppm.

In dit geval werden de paprika's vernietigd door de Bulgaarse grensautoriteiten en konden ze dus in geen geval de consument bereiken.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven