Veranderende weerpatronen hebben nu al invloed op voedselvoorziening

Net als het recente VN-rapport over de impact van de opwarming van de aarde tonen ook cijfers van het AGF-handelsplatform Tridge aan dat extreme weersomstandigheden en veranderende weerpatronen nu al een invloed hebben op de voedselvoorziening.

In de afgelopen paar maanden is de prijs van verschillende landbouwproducten omhoog geschoten of net gekelderd als gevolg van extreme weersomstandigheden, waardoor de sector opeens het hoofd moet bieden aan een reeks extra spanningen.

Hieronder volgen enkele producten waarvan de prijs aanzienlijk is beïnvloed door de klimaatverandering (gegevens afkomstig van en geanalyseerd door het marktinformatieteam van Tridge):

 • koolzaad uit Canada: +36% j-o-j
 • citroen uit Californië: +200% in de afgelopen zes maanden
 • aardbeien uit Spanje: +100% in de afgelopen drie maanden
 • limes uit Brazilië: -50% j-o-j
 • appelen uit Polen: -80%
 • spinazie uit VK: -30% in de afgelopen drie maanden

"In 2021 heeft de landbouwsector te maken gehad met veel afwijkingen in het normale weerpatroon, waaronder abnormaal hoge temperaturen, droogtes en het fenomeen La Niña. Vanwege de bederfelijke aard van landbouwproducten, heeft dit ertoe geleid dat de prijzen omhoog schoten of net kelderden, waarbij duurzame goederen zoals commodities een prijsstijging hebben vertoond en producten die gevoelig zijn voor kwaliteit, zoals AGF-producten, hun prijzen hebben zien dalen", zegt Jinwoo Cheon, marktanalist bij Tridge.

"De wereldwijde voedselprijzen zijn anderzijds om meerdere redenen gestegen, waaronder corona, arbeidstekorten en klimaatproblemen. Als gevolg van extreme weersomstandigheden zal de toeleveringsketen van landbouwproducten waarschijnlijk voortdurend worden verstoord, wat leidt tot prijsschommelingen op de lange termijn over de hele wereld. Als deze trend zich de komende jaren voortzet, zal de wereldbevolking te maken krijgen met ongekende voedseltekorten en ‘agflation’ (voedselprijzen die harder stijgen dan die van andere goederen en diensten)."

Noord-Amerika

 • Volgens prijsgegevens van Tridge zijn de prijzen voor citroenen in Californië tussen maart en juni 2021 verdrievoudigd vanwege de enorme hittegolf die voor tekorten zorgde op de groothandelsmarkten. De prijs bereikte een recordhoogte van
  € 6,61 per kilo.
 • Langdurige droogte in Canada heeft de koolzaadproductie ernstig aangetast, waardoor de prijs is gestegen van ongeveer
  € 0,33 per kilo in de tweede helft van juli van vorig jaar tot € 0,66 per kilo in dezelfde periode van dit jaar. Op 12 juli 2021 werd van de koolzaadopbrengst in Saskatchewan, de belangrijkste zomertarwe- en koolzaadprovincie van Canada, slechts 18% als goed of uitstekend beoordeeld, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 64% in de maand juni.

Zuid-Amerika

 • Een van de landen die het meest zijn getroffen door droogte en het weerfenomeen La Niña is Brazilië. Zo vielen de Braziliaanse groothandelsprijzen voor limes terug van € 0,91 per kilo op 7 september 2020 naar € 0,32 per kilo eind juli 2021 (-65%). 
 • De oogst van koffiebonen in Brazilië zal naar verwachting met 19% afnemen in 2021/22 als gevolg van aanhoudende droogte. Prijsgegevens van Tridge tonen aan dat de groothandelsprijzen voor koffiebonen van eind februari tot eind juli met gemiddeld 58% zijn gestegen.

Europa

 • Hoewel aanvankelijk werd voorspeld dat Europa in 2020/21 een recordoogst zou kennen, hebben abnormale klimaatomstandigheden die verwachtingen de kop ingedrukt. Overstromingen zorgden voor een ravage in enkele belangrijke teeltgebieden en teeltbedrijven zijn er ook zwaar getroffen door hevige regenval en bodemerosie.
 • De belangrijkste appelteeltgebieden in Polen werden geteisterd door ongekende hittegolven en overstromingen, waardoor de prijs van appelen eind juli met 78,8% daalde in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Uienprijzen in Spanje zijn sinds maart 2021 voortdurend gedaald van € 2,43 per kilo tot € 1,18 per kilo eind juli. De spinazieprijzen in het VK namen met 32,2% af, van € 2,02 per kilo medio mei tot € 1,60 per kilo medio juli.

Voor meer informatie:
Tridge
www.tridge.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven