Overzicht Wereldmarkt Granaatappelen

Nu het seizoen voor granaatappelen op het noordelijk halfrond van start gaat, verwelkomen landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk de nieuwe oogst uit Egypte, Israël en Spanje, en heeft Noord-Amerika een goede oogst in Californië voor de boeg. In Zuid-Afrika beloven de goede groeiomstandigheden veel goeds voor het komende seizoen. Alleen China maakt zich zorgen, omdat het land te maken krijgt met een prijsdaling, omdat sommige telers te vroeg oogsten.

Nederland: Overzeese granaatappelen maken plaats voor nieuwe oogst
Momenteel maken de oude oogst granaatappelen uit Peru en Chili op de Europese markt plaats voor de nieuwe aanvoer vanuit Egypte, Israël en Spanje. "Traditiegetrouw stonden de weken 30 t/m 34 altijd garant voor een goede verkoop omdat er een gaatje viel tussen de seizoenen. Dit jaar zijn Egypte, Spanje en Israël echter erg vroeg, waardoor de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven. Overigens zijn de prijzen altijd nog redelijk goed, maar je merkt wel dat de markt nog wat gereserveerd is, in afwachting op de grote golf die komen gaat", aldus een Hollandse importeur.

"We gaan nu echt het wisselseizoen in met de vroege variëteiten. Elk ras heeft weer zijn eigen smaak en in- en uitwendige kleur, dan is het goed opletten wat je koopt", aldus de importeur. Aan de afzetkant maakt hij zich geen zorgen. "De vraag naar granaatappelen vertoont nog altijd een stijgende lijn. Dat geldt zowel voor de gewone granaatappelen als de pitjes. De verwerkende industrie is een belangrijke afnemer geworden. Door Corona is de vraag naar gezond eten alleen nog maar toegenomen. Tegenwoordig biedt elke klant wel granaatappelen aan, dat was een paar jaar geleden echt nog wel anders."

VK: Nieuw seizoen voor granaatappelen op Britse markt
Onlangs zijn granaatappelen van het nieuwe seizoen op de Britse markt aangekomen uit zowel Egypte als Spanje.
De vraag in het VK was redelijk, zoals bij alle nieuwe seizoens-aankomsten. Ongeveer een week geleden lagen de prijzen op de Londense markten rond de £8 voor een karton van 3 kg met 7 tot 12 vruchten, maar nu er meer vruchten beschikbaar zijn, is de prijs iets gedaald tot rond de £6,50-£7,00.

Spanje verzendt ook kleinere vruchten in bulk in kartons van 9 kg met een waarde van ongeveer 12-14 pond.

De telers ontwikkelen ook nieuwe rassen, bijvoorbeeld het ras Bigful uit Noord-Oost-Spanje, dat later in het seizoen, rond oktober, zijn vruchten plukt met een volle rode schil, grotere afmetingen, zoet sap en robijnkleurige pitten.

Er is elk jaar meer belangstelling voor verpakte pitjes voor de catering- en snacksector nu meer landen het fruit bij de bron verwerken. Dit heeft ook bijgedragen tot de groei van de markt voor granaatappelsap, dat steeds populairder wordt wegens de relevante gezondheidsvoordelen.

Spanje: Vroegere start van de oogst en hogere opbrengsten voor Spaanse granaatappelen
Deze week is Spanje begonnen met de eerste vroege Acco en Smith granaatappelrassen. De oogst begint iets vroeger dan gewoonlijk en de opbrengsten zijn hoger dan vorig jaar, wat dit seizoen een grotere oogst zal opleveren. De vraag is momenteel groot aangezien de markten vrij leeg zijn. De eerste Spaanse Acco granaatappelen worden op de Duitse markt verkocht voor ongeveer 2 euro per kilo. Hoewel er nog steeds granaatappelen uit India op de markt zijn, zijn deze duurder door de hoge logistieke kosten, met een gemiddelde prijs van 2,80 tot 3 euro per kilo.

Egypte: Hoge verwachtingen voor de prestaties van Wonderful rassen
Het Egyptische granaatappelseizoen is aan het begin van de maand van start gegaan. Het ras Wonderful was nog niet beschikbaar aan het begin van het seizoen, waardoor de vraag nog niet zo groot was als hij zou kunnen zijn. Verwacht wordt dat de orders zullen binnenstromen zodra het Wonderful seizoen van start gaat. De Egyptische telers zullen moeten concurreren met de Indiase granaatappel en met de Pakistaanse productie, maar de Egyptische telers hebben er alle vertrouwen in dat hun productie het zal halen, dankzij de kwaliteit en de populariteit van de Wonderful-variëteit.

Zuid-Afrika: Positieve vooruitzichten voor Zuid-Afrikaans granaatappelseizoen
De Zuid-Afrikaanse granaatappeltelers zijn klaar met snoeien en sommige boomgaarden in de warmere gebieden beginnen uit hun rustperiode te komen, maar verder gebeurt er niet veel behalve het plannen van het komende seizoen. De oogst begint in maart.

"Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de komende oogst zal zijn, maar we hebben goede hoop dat de natte en koude winter die we hebben meegemaakt een goed voorteken is," zegt een granaatappelteler in de Westkaap.

Er worden momenteel granaatappelen geïmporteerd, meestal koosjere granaatappelen uit Israël voor Rosh Hashanah tegen, volgens een handelaar, zeer hoge kosten. Vroeger importeerden zij containers vol granaatappelen buiten het Zuid-Afrikaanse seizoen ,maar dat is te duur geworden, zegt een handelaar, terwijl een andere bevestigt dat hun invoer stabiel is gebleven.

De plaatselijke verwerkers slaan de in eigen land geteelde granaatappelen zo lang mogelijk op, indien nodig aangevuld met uit Israël ingevoerde industriële kwaliteit.

De Zuid-Afrikaanse granaatappelindustrie is in de afgelopen tien jaar sterk gegroeid.

China: Uitvoerprijzen van granaatappelen uit China zullen naar verwachting 2 tot 3 keer lager zijn 
Huili is het belangrijkste teeltgebied van granaatappel in China. De Tunesische zachte granaatappel van Huili komt begin deze maand op de markt.

Voor de binnenlandse markt was de prijs vanaf de oogst relatief hoog. Sommige telers oogsten de vruchten wanneer zij nog niet rijp genoeg zijn om een hoge prijs te kunnen krijgen. De markt reageert hier niet goed op, het onverkoopbare deel is groot en prijzen dalen. Sommige telers zijn dan weer bang om de vruchten te plukken wanneer zij de prijs zien dalen. Deze situatie heeft een vicieuze cirkel als gevolg, en de huidige oorsprongs- en marktprijzen blijven dalen. Momenteel bedraagt de productieprijs ongeveer 3 yuan/500 gram, wat bijna evenveel is als de marktprijs.

In de komende weken zullen meer producten de rijpingsperiode ingaan. De zoetheid en de kwaliteit zullen sterk verbeteren. Verwacht wordt dat de marktsituatie en de snelheid van levering zullen verbeteren.

Zuid-Oost-Azië is het belangrijkste exportgebied van Chinese granaatappelen. In vergelijking met de producten uit Turkije en Egypte hebben Chinese granaatappelen een kosteneffectief voordeel. De granaatappel is overvloedig in dit seizoen, en de prijs van de oorsprong is lager, waardoor hij aantrekkelijker is voor overzeese importeurs. De sector verwacht dat de uitvoerprijs van granaatappelen van dit seizoen 2 à 3 keer lager zal liggen dan de vorige jaren.

Noord-Amerika: Telers en verladers voorzien stevige vraag naar binnenlandse granaatappelen
Na de import van granaatappelen uit Chili en Argentinië te hebben afgerond, maken sommige telers zich op voor de start van het binnenlandse seizoen.

Een bedrijf dat zich bezighoudt met de teelt en afzet van granaatappelen, begint in de eerste week van september met zijn vroege variëteiten. "Het zijn onze eigen variëteiten Emek en Aco en dit zijn Israëlische variëteiten die ons eigendom zijn. In het verleden hadden winkeliers geen toegang tot deze vroege rassen. We zien dat er veel vraag naar is en dat is de reden waarom we deze aanplant in de komende vijf jaar in productie nemen."

De Emek en Aco zijn niet zo groot als de bekendere Wonderful, ze pieken op de maat 30. Het volume neemt echter wel toe. "Over het algemeen is de oogst vergelijkbaar met vorig jaar, in die zin dat het een gemiddelde oogst is. Onze Wonderful gaat de eerste week van oktober van start, maar de vroege rassen hebben veel grotere aantallen doordat het areaal is uitgebreid." Wonderful piekt op maat 22, de premium maat die de voorkeur heeft van de consument.

Het biologische programma begint ook in de herfst - de biologische Wonderful, die zowel hele biologische granaatappelen als biologische pitjes omvat, begint ook in de eerste week van oktober.

Wat de teeltgebieden betreft, worden de granaatappelen geteeld in de San Joaquin Valley in Californië - van Bakersfield tot Madera.

En hoewel Californië een moeilijk teeltseizoen heeft gekend met droogte en daaropvolgende waterbeperkingen en hittegolven, heeft de aard van de teelt van het fruit een licht voordeel. "Het oostelijke deel van de vallei ligt dichterbij de bergen, zodat er meer ondergronds water is en het gemakkelijker is om het op te pompen. De meeste granaatappelen worden geteeld aan de westkant waar water een veel grotere uitdaging is," zegt de leverancier. "Maar granaatappelen gebruiken niet veel water in vergelijking met andere boomgewassen zoals amandelen. Dat helpt ons. Maar over het algemeen zijn we bezorgd over water. Acht of negen jaar geleden hadden we een droogteperiode en toen maakten we ons ook zorgen. Maar dit is veel erger."

De hitte heeft ook de uitwendige kleuring van het fruit vertraagd.

Maar om aan deze oogst te voldoen is er een sterke vraag die blijft groeien. "Elk jaar wordt de vraag beter en beter. Ik denk dat het een combinatie van dingen is - de gezondheidsaspecten van granaatappelen maar ook de veranderende demografie hebben granaatappelen geholpen." Ze merken op dat, terwijl de vrucht ooit het meest aantrekkelijk was voor etnische bevolkingsgroepen die er vertrouwd mee waren, dat aan het veranderen is. "Minder dan de helft van de bevolking heeft al eens granaatappelen gegeten, dus de potentiële vraag is groot. Ik zie de vraag helemaal niet afnemen," zeiden ze.

Dit alles betekent dat de prijs van de vruchten dit seizoen licht zal stijgen - met ongeveer vijf procent. "Dat komt volgens mij door de arbeidskosten. In feite zijn al onze uitgaven gestegen." 

Volgende week: Overzicht Wereldmarkt Avocado's


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven