Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ziekte reduceert Spaanse kaki-oogst met 25%

De kaki-oogst gaat in september weer van start in de Valenciaanse Gemeenschap, het belangrijkste teeltgebied voor dit fruit in Spanje. De eerste ramingen van de Spaanse Kakivereniging wijzen op een verlies van minimaal 20 à 25% als gevolg van plagen, vooral cotonet (Pseudococcus viburni).

"De onophoudelijke opmars van cotonet in de boomgaarden van de Valenciaanse Gemeenschap is het belangrijkste onderwerp waarover telers praten", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kakivereniging. "Vrijwel alle kakitelers, van coöperaties tot particuliere bedrijven, hebben in meer of mindere mate last van deze plaag. Sommige telers of bedrijven zien die opduiken in meer dan 70% van hun areaal. Het is bijna onmogelijk om nog percelen te vinden die volledig vrij zijn van cotonet. Vorig jaar was het verlies aan opbrengst door deze en andere plagen al bepalend voor het seizoen, maar dit jaar wordt het nog erger", stelt hij.

Volgens de voorzitter van deze vereniging verhoogt de toegenomen plaagdruk de productiekosten aanzienlijk. Dat brengt de economische haalbaarheid van deze teelt in gevaar, want het prijsniveau van kaki’s was de afgelopen seizoenen niet al te best.

"Enkele jaren geleden voerden we 4-5 behandelingen uit om schimmelproblemen de baas te kunnen, maar nu zien we ons genoodzaakt om 8 of 9 tussenkomsten te plannen, wat de productiekosten doet stijgen. Bovendien blijken de instrumenten waarover we beschikken om de plaag te bestrijden ineffectief. De overheid laat ons niet meer toe gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken die wel doeltreffend zijn en de plaag zouden kunnen uitroeien."

"Andere plagen, het zwiepen van takken of zonnebrand kunnen dit jaar overigens tot schade lijden die kan oplopen tot ongeveer 30% van de oogst. Gelukkig hebben we op dit moment nog geen last gehad van slechte weersomstandigheden zoals het afgelopen seizoen. Toen werden we geteisterd door vorst, hevige regen en hagel", zegt Pascual Prats.

"De supermarktketens stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit en hanteren scherpe prijzen, terwijl de teelt voor ons steeds duurder wordt", geeft de voorzitter van deze vereniging aan. "De aanzienlijke opbrengstdaling maakte de prijzen vorig jaar wel acceptabel voor de afzetbedrijven, maar niet voor de telers, want die zagen hun productiekosten niet gecompenseerd."

Meer en meer telers in de Valenciaanse Gemeenschap rooien daarom ook hun kakibomen of laten hun percelen verkommeren. "Er wordt al zo'n 5 of 6 jaar heel weinig aangeplant, terwijl er voorheen lange rijen stonden om de planten te kopen in de boomkwekerijen. De trend om citrus te verwisselen voor kaki's is weer helemaal omgeslagen in de andere richting nadat veel telers jaar na jaar verliezen hebben geleden met de kakiteelt", besluit Pascual Prats.

Voor meer informatie:
Pascual Prats
Asociación Española del Kaki
+34 610290137 
pascual.prats@hotmail.com
aekaki.es

Publicatiedatum: