7000 flessen beschikbaar

Friese appelcider in assortiment bij aardappelgroothandel

Hoewel in Nederland volop appelen worden geteeld, kende Nederland in tegenstelling tot omringende landen geen cidertraditie. Maar cider wint aan populariteit en de Friese aardappelgroothandel Greydanus springt daarop in. Vanaf deze week komen zij op de markt met de Friese appelcider Aprillis.

De ciderappelen zijn afkomstig van de boomgaard met 650 appelbomen in Hemelum en de cider wordt gemaakt door Hâld Moed Cidery. De verkoop van appelcider verwacht je niet bij een aardappelgroothandel, maar vanuit de nauwe contacten tussen producente en handelaar was er al snel een win-winsituatie. "De producent is familie van beide directeuren. Hij maakt een uniek Fries product en zo kan hij al zijn aandacht aan het mooie product schenken. Wij kunnen gemakkelijk de distributie voor hem doen, omdat we een groot deel van alle supermarkten in Noord-Nederland beleveren."

De boomgaard werd 6 jaar geleden aangeplant met speciale rassen: Dabinette, Yaslinoton Mill, Herefordshire Redstreak, Kingston Black, Harry, Yersey, Schafsnasse, Golden Pearmain, Red Devil, Schone van Boskoop, Rubinette, Rosette en Redlove.

De ciderappelen worden rond oktober begin november geoogst en zijn voor consumptie minder geschikt, omdat ze erg zuur zijn en hard. De appelen worden na de persing in grote zakken bewaard waar rustig de gisting plaatsvindt waardoor er een hele zuivere appelcider ontstaat van 5% alcohol.

In het jaar van de oogst wordt de cider pas gebotteld in flesjes van 33cl. Met een minimale houdbaarheid van 2 jaar. De Friese appelcider dient gekoeld gedronken te worden.

Er is een beperkte hoeveelheid Aprillis beschikbaar. De oogst van 2020 bedraagt 7000 flesjes en is verpakt in dozen van 24 flesjes.

Voor meer informatie
Dick Noteboom
Greydanus
De Kuinder 12
8444 DC Heerenveen
+31 (0) 6 83041640
d.noteboom@greydanus.nl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven