Transgene aardappel straalt fluorescerend licht uit als reactie op stress

Een groep wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft een nieuwe methode gevonden voor de vroege detectie van abiotische stress bij aardappelplanten. Ze hebben daartoe een variƫteit ontwikkeld die fluorescerend licht uitstraalt in de vroege stadia van stress. Deze vooruitgang kan telers helpen op tijd te zijn om stressproblemen met het gewas aan te pakken voordat de hele oogst verloren gaat.

Het onderzoek, gepubliceerd in Plant Physiology, beschrijft dat de wetenschappers ervoor kozen om in de aardappel (Solanum tuberosum) een gen te implementeren met een redox-gevoelig fluorescerend eiwit - gericht op chloroplast 2 (roGFP2) - dat tot expressie wordt gebracht in de aanwezigheid van reactieve zuurstofmoleculen die de aardappelen produceren wanneer ze stress ervaren.

Zo wordt fluorescentie een indicator van abiotische stress. Hoe meer stress een plant ervaart, hoe meer fluorescerend eiwit het zal produceren en hoe intenser de fluorescentie zal zijn. En hoewel de fluorescentie niet met het blote oog kan worden waargenomen, is het detecteerbaar met lichtgevoelige camera's.

Bovendien kon tijdens het onderzoek worden gedocumenteerd dat de accumulatie van reactieve zuurstofsoorten plaatsvond in de beginfase van de reactie van de plant op stressvolle omstandigheden zoals droogte, extreme temperaturen en veel licht.

Op basis van de bevindingen concludeerde het team dat redox-beeldvorming van de hele plant kan dienen als een krachtig hulpmiddel voor basiskennis van stressreacties bij planten en voor het verbeteren van fenotyperingsmogelijkheden in de veredeling van gewassen.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven