In 2020 werd in de Europese Unie in totaal 55,3 miljoen ton aardappelen geoogst. Duitsland was de grootste producent en nam 21,2% van de Europese aardappeloogst voor zijn rekening, gevolgd door Polen (16,4%), Frankrijk (15,7%), Nederland (12,7%) en Belgiƫ (7,2%).
Deze vijf lidstaten waren goed voor bijna 75% van de totale aardappelproductie van de EU.
Frites en chips
De EU exporteert en verhandelt niet alleen rauwe aardappelen voor voeding en pootgoed, maar verwerkt haar aardappelen ook tot vier belangrijke soorten producten: ingevroren aardappelen (vooral frites), bewerkte of houdbare aardappelen (vooral chips), gedroogde aardappelen, en aardappelzetmeel.
De totale waarde van de verwerkte aardappelproductie in de EU bedroeg 9,1 miljard euro in 2019, of 1,6% van de productiewaarde van de hele Europese voedingsindustrie. Diepgevroren frites en chips waren de belangrijkste aardappelproducten in termen van productiewaarde.
Voor meer informatie:
Eurostat