Duurzaamheid steeds belangrijker item bij het winkelen

Nieuw label geeft score aan milieu-impact van voedsel

Terwijl de echo van de controverse over het voedseletiketterings-systeem van Nutriscore nog steeds nagalmt, begint men al te spreken over een nieuw "verkeerslichtsysteem" dat de milieu-impact meet van producten die de consument in de supermarkt koopt.

Het gaat om Eco-score, een in Frankrijk ontwikkeld en in 2021 gelanceerd systeem dat zich nu geleidelijk over Europa verspreidt. En hoewel het nog niet in Spanje is gearriveerd, zeggen bronnen uit de distributiesector aan nieuwsdienst Efeagro dat de komst ervan niet lang op zich zal laten wachten.

De factor duurzaamheid wint steeds meer aan belang in de voedingssector vanwege het groeiende bewustzijn bij de consument, zo blijkt uit verschillende marktstudies. Daarom testen twee van de belangrijkste Europese retailketens dit nieuwe label al: Lidl in Duitsland en Carrefour in Frankrijk.

Visueel lijkt Eco-score sterk op Nutriscore: op basis van de score (van 0 tot 100) krijgt een product een van de vijf beschikbare kleuren toegewezen (van groen tot rood, van meest duurzaam tot minst) en een van de vijf letters (van A naar E, ook van meest duurzaam naar minst). De nieuwigheid schuilt in het logo: een boomblad.

Berekening
Onder de promotors bevinden zich enkele entiteiten die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van informatie aan de consument, zoals Yuka, Open Food Facts of Eco2. Eind juni registreerden ze bij de Europese Commissie formeel een burgerinitiatief dat gericht is op het verzamelen van een miljoen handtekeningen, waarmee ze de Commissie willen vragen een betrouwbare Europese ecologische score verplicht in te voeren, bestaande uit een label dat de consument transparante informatie biedt over de milieu-impact van producten.

Hoewel hun ambitie is om de invoering van het label uit te breiden naar allerlei categorieƫn, richt het initiatief zich in eerste instantie op voeding en kleding.

De ontwerpers van het label wijzen erop dat ze openstaan voor enkele wijzigingen in het scoresysteem, dat voorlopig gebaseerd is op analyse van de levenscyclus van een product. Er wordt daaruit een resultaat gedestilleerd dat nog aangepast wordt met punten naar boven voor positieve aspecten en punten naar beneden voor negatieve factoren.

De methode is bedoeld om alle stadia te bestrijken: teelt, industriƫle verwerking, transport, verpakking, enz.

De levenscyclusanalyse omvat 16 rubrieken met betrekking tot de bescherming van lucht, bodem en water. Later kunnen punten worden toegevoegd, bijvoorbeeld met betrekking tot de teeltmethode (als het biologisch of lokaal is, krijgt het betere cijfers), het milieubeleid van de fabrikant, het al dan niet circulaire karakter van de verpakking en of de productie het voortbestaan van enige dier- of plantensoort bedreigt.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven