Nieuw enzym beschermt aardappeloogst tegen Phytophthora

Het schimmelachtige micro-organisme Phytophthora infestans is een verwoestende ziekteverwekker die wereldwijd jaarlijks voor €5 mld schade aan aardappelgewassen toebrengt en een bedreiging voor de voedselzekerheid vormt.

P. infestans behoort tot de groep organismen die waterschimmels worden genoemd en veroorzaakt aardappelziekte, een ziekte die de aardappelknollen aantast en ten grondslag lag aan de Ierse Hongersnood in de negentiende eeuw.

In een recent in Science gepubliceerd artikel zeggen onderzoekers een nieuw enzym in P. infestans te hebben ontdekt dat het micro-organisme in staat stelt om pectine in de celwanden van planten af te breken en cellen te infecteren. Het enzym behoort tot de categorie enzymen die LPMO's (Lytic polysaccharide monooxygenases) worden genoemd. 

De wetenschappers identificeerden ook het gen dat codeert voor de aanmaak van het enzym en ontdekten dat door dit gen uit te schakelen de ziekteverwekker niet langer in staat was om de cellen van de waardplant te infecteren. De onderzoekers hopen dat deze ontdekking zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe technieken om schade aan gewassen als gevolg van deze verwoestende ziekteverwekker te voorkomen. 

"Deze bevinding opent mogelijkheden voor de ontwikkeling van krachtige strategieën op het gebied van gewasbescherming," aldus eerste auteur dr. Federico Sabbadin van het Centre for Novel Agricultural Products (CNAP) van de Universiteit van York. 

Volgens professor Simon McQueen-Mason is het werk het resultaat van een samenwerking tussen biologen en scheikundigen van de Universiteit van York,  plantenpathologen van het James Hutton Instituut en genetici van CNRS. 

Het onderzoek vormt onderdeel van het project New Enzymatic Virulence Factors in Phytophthora infestans. De deskundigen achter het project zeggen dat het identificeren van nieuwe virulentiefactoren van veelvoorkomende plantenpathogenen kan bijdragen aan de ontwikkeling van precisie-gewasbeschermingsstrategieën. 

Bron: Earth.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven