Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mike Looije, Yex:

"Vroege intrede van granaatappels uit Egypte, Spanje en Israël op de markt"

Tholen - Momenteel maken de oude oogst granaatappelen uit Peru en Chili op de Europese markt plaats voor de nieuwe aanvoer vanuit Egypte, Israël en Spanje. "Traditiegetrouw stonden de weken 30 t/m 34 altijd garant voor een goede verkoop omdat er een gaatje viel tussen de seizoenen. Dit jaar zijn Egypte, Spanje en Israël echter erg vroeg, waardoor de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven", vertelt Mike Looije van Yex. 

"Overigens zijn de prijzen altijd nog redelijk goed, maar je merkt wel dat de markt nog wat gereserveerd is, in afwachting op de grote golf die komen gaat", aldus Mike.

Volgens de importeur is het overzeese seizoen prima verlopen. "Wij hebben behoorlijk wat granaatappelen uit Peru en Zuid-Afrika geïmporteerd. Prijstechnisch was het een prima seizoen. De aanvoer was met name vanuit Peru 40% lager, dus logischerwijs verlangden de telers ook een goede prijs."

"We gaan nu echt het wisselseizoen in met de vroege variëteiten. Elk ras heeft weer zijn eigen smaak en in- en uitwendige kleur, dan is het goed opletten wat je koopt", besluit Mike. "Richting volgend jaar zal het spannend worden als het beschikbare volume vanuit Peru nog verder afneemt. De grote vraag is dan of de prijzen nog hoger gaan worden. Yex werkt echter al jarenlang samen met hun vaste telers waardoor de beschikbaarheid jaarrond gewaarborgd is.”

Aan de afzetkant maakt Mike zich geen zorgen. "De vraag naar granaatappels vertoont nog altijd een stijgende lijn. Dat geldt zowel voor de gewone granaatappelen als de pitjes. De verwerkende industrie is een belangrijke afnemer geworden. Door Corona is de vraag naar gezond eten alleen nog maar toegenomen. Tegenwoordig biedt elke klant wel granaatappelen aan, dat was een paar jaar geleden echt nog wel anders."

Voor meer informatie:
Mike Looije
Yex
+31 (0)174 214 541
m.looije@yex.nl  
www.yex.nl