Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RASFF detecteert onder meer (methyl)chloorpyrifos

Bijna 500 waarschuwingen voor Turkse groenten en fruit uit in 1 jaar

Uit een door de Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors opgestelde studie blijkt dat de Europese voedselwaakhond RASFF van mei vorig jaar tot 9 augustus van dit jaar in totaal 478 waarschuwingen heeft doorgegeven voor Turkse groenten en fruit, bestemd voor de markten van de Europese Unie, die de MRL’s overschreden of waarop residuen van gewasbeschermingsmiddelen werden gevonden die verboden zijn in de EU, waaronder ook methylchloorpyrifos en chloorpyrifos.

Paprika's verzamelden 199 meldingen van residuen van bestrijdingsmiddelen, gevolgd door mandarijnen met 60, citroenen met 38, grapefruit met 33, sinaasappelen met 27 en granaatappelen met 10. In totaal waren deze producten goed voor 367 meldingen, wat neerkomt op 76,78% van het totaal aan detecties in de geanalyseerde periode.

De Uitvoeringsverordening (EU) 2020/625 van de Europese Commissie van 6 mei 2020 betreffende de tijdelijke verhoging van de officiële controles en de noodmaatregelen die de binnenkomst in de EU van bepaalde goederen uit bepaalde derde landen reguleren, trad op 26 mei 2020 in werking. Met betrekking tot de AGF-producten uit Turkije die ook in Valencia worden geteeld, is er in verschillende aanbevelingen op aangestuurd om de officiële controles in dat land te verscherpen voor bepaalde gewassen, zoals citrus (behalve citroenen) of granaatappelen, vanwege de risico's voor de gezondheid als gevolg van de mogelijke aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen.

De frequentie van de controles op deze gewassen uit Turkije werd inderdaad ook verhoogd:

  • Mandarijnen, waaronder Satsuma's, clementines, Wilkings en soortgelijke citrushybriden (vers of gedroogd). Risico op residuen van gewasbeschermingsmiddelen: 5%.
  • Sinaasappelen (vers of gedroogd). Risico op residuen van gewasbeschermingsmiddelen: 10%.
  • Granaatappelen (vers of gekoeld). Risico op residuen van gewasbeschermingsmiddelen: 20%.
  • Paprika's (Capsicum annuum) (vers, gekoeld of diepgevroren). Risico op residuen van gewasbeschermingsmiddelen: 10%.

Telersvereniging La Unió is van mening dat ook citroenen in deze controles moeten worden opgenomen. De organisatie hekelt ook dat ondanks het verhogen van het controleniveau op bovengenoemde gewassen met een percentage dat belachelijk blijft, het resultaat niet is wat werd verhoopt. Uitvoeringsverordening 2020/625 heeft Turkije er dus niet van weerhouden om bepaalde gewasbeschermings-middelen te gebruiken die de menselijke gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Daarom heeft La Unió de Llauradors een brief gericht aan de Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, waarin gevraagd wordt om de relevante procedures bij de Europese Commissie in te leiden tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2020/625, zodat de officiële controles op deze AGF-producten uit Turkije worden geïntensiveerd.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors 
launio@launio.org
www.launio.org

Publicatiedatum: