Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alfonso Sáenz de Cámara, manager van Udapa:

"Aardappelareaal Castilla y León geslonken, vraag industrie blijft uit"

In de Spaanse regio Castilla y León worden nu volop aardappelen gerooid. Na de abnormale ontwikkeling van vorig seizoen, toen een deel van de sector vanwege corona negatieve resultaten behaalde, is het areaal in de belangrijkste Spaanse teeltregio met ongeveer 6% afgenomen, zoals ook was aanbevolen door bepaalde telersverenigingen. En toch hinkt de vraag nog steeds wat achterop.

"De vraag van de horeca en de verwerkende industrie is vrij laag en daar lijdt vooral de sector in de streek rond Salamanca onder, waar rassen met een grote maatvoering worden geteeld", vertelt Alfonso Sáenz de Cámara, manager van telersvereniging Udapa uit de provincie Alava. "Aan de andere kant komt de consumptieaardappel er beter uit, met een prijsniveau dat het dubbele is van dat van de fritesaardappelen, ook al is op dit moment het aanbod groter dan de vraag. De prijs is deze week overigens ook een paar cent gedaald tegenover vorige week, toen ze tussen de 25 en 26 cent opbrachte."

"Het is belangrijk erop te wijzen dat de Spaanse supermarkten momenteel geen promotieacties houden. Dat merk je dan ook aan de kwaliteitseisen, die erg hoog liggen. Goede partijen betalen goed, maar is de kwaliteit wat minder, dan zakt de prijs al gauw", legt Alfonso uit.

Volgens de manager van de telersvereniging was de kwaliteit van de geoogste aardappelen in het begin over het algemeen goed, behalve in gebieden met zanderige gronden. Daar viel er op de schil van de aardappelen wat aan te merken. "Nu gaan we van start met de oogst van de aardappelen van de hardere bodems. Daar is de kwaliteit beter, maar het blijft wel nog uitkijken welke invloed de hittegolf zal hebben", merkt hij op. "Als de hitte meevalt, zal het product beter standhouden. Het weer wordt dus de bepalende factor voor de kwaliteit van de aardappelen en voor hoe lang we de Spaanse markt zullen kunnen bevoorraden. Dat is een belangrijk gegeven, want de vroegste Franse teeltgebieden beginnen eind deze maand ook al aan hun oogst. De verwachting is dat er vanaf dat moment meer concurrentie zal zijn en er meer druk zal komen op de afzet op de vrije markt."

Hogere opbrengsten in Alava
Na de oogst op de percelen van Castilla y León en precies samenvallend met de intrede van Frankrijk op de markt, zal Udapa de oogst verplaatsen naar de Baskische provincie Alava. Daar gaan de telers in de laatste dagen van augustus de eerste aardappelen rooien.

"Op onze velden in Alava zien de gewassen er goed uit en we denken dat het kwaliteitsniveau hoog zal zijn. Dit jaar hebben de aardappelen zich onder optimale omstandigheden ontwikkeld. De knolzetting verliep zonder problemen. Men heeft de aardappelen kunnen poten op het juiste moment en de structuur van de aarde was ideaal. We verwachten relatief hoge opbrengsten van zo'n 45 ton per hectare, terwijl we normaal gesproken 40/42 halen", vertelt de manager van de coöperatie.

"We zullen niet direct concurreren met Frankrijk, want ons product komt niet op de vrije markt terecht. We bestemmen onze volumes aan klanten op de nationale markt, voornamelijk supermarkten en verwerkingsbedrijven. Daarnaast hebben we zelf ook een afdeling voor bewerkte producten", vertelt Alfonso. "Meer dan het Franse product zullen de kwaliteitseisen van de supermarkten de belangrijkste uitdaging vormen dit jaar. Want de eisen zijn momenteel enorm", besluit hij.

Voor meer informatie:
Alfonso Sáenz de Cámara 
Udapa S.Coop.
C/ Paduleta nº 1, Pol. Ind. de Júndiz
01015 Vitoria-Gasteiz (Alava) - Spanje
+34 945 290 395
alfonso@udapa.com
udapa.com

Publicatiedatum: