Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse koolrooier neemt werk van 20-30 mensen over

Dat het Verenigd Koninkrijk kampt met een arbeidstekort is geen geheim meer. Telers moeten hun gewassen op de velden laten staan, omdat er geen arbeidskrachten beschikbaar zijn om ze te oogsten. Dit brengt hoge kosten met zich mee voor de telers en is een enorme verspilling van voedsel en investeringen.

Featherstone Machinery richt zich zeer sterk op automatisering, robotica en mechanische alternatieven voor handarbeid en reikt een reeks oplossingen aan die telers helpen de gewassen te oogsten en te planten met minimale arbeid.

Jonathon Featherstone richtte zijn bedrijf twee jaar geleden op, nadat hij verschillende mogelijkheden had onderzocht om telers te helpen bij het automatiseren van planten, oogsten en verpakken.

Een van die oplossingen is de koolrooier van het Belgische bedrijf Vanhoucke. De eerste oogstmachine is al gearriveerd in het Verenigd Koninkrijk en er volgen er nog zes, want Jonathon heeft een grote belangstelling waargenomen bij de Britse telers.

Klik hier om een video van de oogstmachine in actie te bekijken.

“Met twee roterende torpedo’s tilt de oogstmachine de kool met wortel van de grond. De kool wordt dan omhoog gebracht door een klemband bekleed met zacht rubber uitgesneden in de vorm van de kool, waarna de wortels worden afgesneden. De bladeren worden vervolgens verwijderd in een zachte trommel en vallen terug op de grond. Het bijzondere van deze oogstmachine is dat de wortels worden afgesneden boven het grondoppervlak, waardoor de kans op vervuiling die tot rot kan leiden drastisch wordt verkleind."

"Er zijn enkele opties bij de oogstmachine en men kan kiezen uit één of twee containers waarin de kolen handmatig worden gelegd. Telers waarderen deze methode omdat zo het risico op schade wordt verminderd en de groente geschikt is voor langdurige opslag. Er is ook de optie van een lange spijlenband die de kolen rechtstreeks naar de vrachtwagen transporteert. De output wordt hierdoor dus nog vergroot."

Na de oogst worden de kolen naar het pakstation gebracht waar ze indien nodig verder worden bijgesneden en voor korte of lange termijn worden opgeslagen.

Arbeidsbesparing
Het grote voordeel van deze oogstmachines is de arbeidsbesparing. "De mate van doeltreffendheid hangt af van hoe snel de containers kunnen worden verwisseld en hoe snel de arbeiders de kolen in de containers kunnen leggen, maar over het algemeen kan het grootste model 2 à 2,5 hectare per dag oogsten. Wanneer dit wordt vertaald in arbeid gaat het om 20 à 30 personen per dag. Het kleinste model kan 1 hectare per dag aan, wat de arbeid van 8-10 mensen bespaart.”

Return on investment
Hoe lang duurt het voordat een teler zijn investering terugverdiend ziet? Volgens Jonathon kan het voor een grote teler die van een van de grote modellen gebruikmaakt met gemak maar één seizoen duren. Voor kleinere telers die kleinere modellen gebruiken kan het twee seizoenen duren. Het is dus afhankelijk van het gebruik. Het andere element dat telers kan overtuigen is de operationele efficiëntie.

Klik hier om de video te bekijken.

Featherstone Machinery levert ook mechanische kruiden- en babyleafoogstmachines van De Pietri Srl. Deze omvatten ook machines die zijn uitgerust met een set voor het oogsten in bundels.

Featherstone Machinery levert tevens automatische plantmachines van TTS. Tal van telers erkennen de voordelen van deze machines, waaronder een van de grootste brassicatelers van het VK, TH Clements, die nu drie van deze machines heeft.

Klik hier om de video te bekijken.

Met de automatische plantmachines is er tot 90% minder handenarbeid nodig en is er een snel rendement op de investering gegarandeerd. De kwaliteit van de beplanting is beter en de machines bieden operationele efficiëntie. Ze zijn onder andere ook geleverd aan de grootste naaldhoutkwekerij van het VK om zaailingen te verplanten.

Een andere interessante ontwikkeling is een automatisch alternatief voor een perspotplanter voor het verplanten van sla en andere gewassen. Die oplossing zal binnenkort in het VK beschikbaar zijn.

Voor meer informatie:
Jonathon Featherstone
Featherstone Machinery
+44 7972780538 
jf@featherstonemachinery.com  

Publicatiedatum: