Doorbraak voor Cavendish bananen met resistentie tegen Fusarium

Proeven uitgevoerd door een groep onderzoekers van de Queensland University of Technology, Brisbane, Australië, bieden veelbelovende resultaten in de zoektocht naar Cavendish bananenplanten die resistent zijn tegen Fusarium oxysporum f.sp. cubense Race 4 Tropical (TR4).

De onderzoekers ontwikkelden verschillende lijnen van genetisch gemodificeerde Cavendish bananenplanten en na een veldtest van 3 jaar, uitgevoerd op een zwaar met TR4 besmette bodem, concludeerden ze dat een Cavendish-lijn die getransformeerd was met een gen uit een wilde banaan volledig vrij bleef van TR4, terwijl drie andere lijnen gedeeltelijke resistentie vertoonden.

De sleutel ligt bij het RGA2-gen
Het team kloonde het RGA2-gen van de wilde stamvader van eetbare bananen, Musa acuminata ssp. malaccensis, die een hoge resistentie heeft tegen TR4. Een gemodificeerde Cavendish-lijn (RGA2-3) bleef vrij van TR4 gedurende de drie jaar dat de test duurde. Evenzo vertoonden drie andere RGA2-gemodificeerde lijnen een sterke resistentie, waarbij hoogstens 20% van de planten ziektesymptomen vertoonden gedurende deze periode van drie jaar.

Daarentegen bleek dat tussen 67% en 100% van de controlebananenplanten na drie jaar matig of ernstig geïnfecteerd waren door TR4. De veldtest omvatte ook de somaklonale variant Giant Cavendish, bekend als GCTCV-218, die momenteel als resistent wordt beschouwd tegen TR4.

Grote doorbraak
Het onderzoeksteam van Gert Kema, hoogleraar Tropische Fytopathologie aan Wageningen University & Research, werkte mee aan het project. "De genetisch gemodificeerde bananenlijnen laten zien dat de activiteit van het RGA2-gen sterk gecorreleerd is met het niveau van resistentie tegen TR4", merkt hij op. "Dit is een doorbraak, aangezien het gaat om het eerste geïdentificeerde resistentiegen dat in verband wordt gebracht met de ziekte. Dit is echter nog maar het begin, een beetje licht aan het einde van de tunnel. De volgende stap is om de enorme diversiteit aan wilde bananen in te zetten om het fruit te diversifiëren en een resistente en duurzame bananenteelt voor iedereen tot stand te brengen", zegt hij.

Hoewel men ook heeft gezien dat Cavendish bananenplanten dit RGA2-gen van nature dragen, is het niet erg actief. Nieuw onderzoek bestudeert hoe het gen in Cavendish bananenplanten kan worden ‘geactiveerd’ om ze resistent te maken tegen TR4.

De resultaten zijn recentelijk gepubliceerd in Nature Communications.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven