Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw veredelingscentrum voor kiwi’s moet innovatie stimuleren

Plant & Food Research en Zespri hebben onlangs bevestigd dat een nieuwe 50/50 joint venture veredelingscentrum voor kiwi’s formeel is goedgekeurd en vanaf 1 oktober 2021 operationeel zal zijn.

Het Kiwifruit Breeding Centre zal gevestigd zijn in de Nieuw-Zeelandse stad Te Puke, maar ook opereren vanuit Kerikeri, Motueka en Mt Albert, en daarnaast eveneens aanwezig zijn in enkele kiwiregio's wereldwijd. De focus zal liggen op het stimuleren van innovatie binnen de veredeling van kiwi's, met vooral aandacht voor gezondere, beter smakende en duurzamere rassen.

Het voorstel om het centrum op te richten is in december 2020 publiekelijk bekendgemaakt na twee jaar zorgvuldig onderzoek. Het veredelingscentrum heeft nu de goedkeuring gekregen van zowel de raden van bestuur van Zespri en Plant & Food Research als van de overheid als aandeelhouder van Plant & Food Research, want dat is een onderzoeksinstituut dat valt onder de bevoegdheid van de Nieuw-Zeelandse regering. Het zal gezamenlijk worden gefinancierd door Plant & Food Research en Zespri en beide organisaties zullen de royalty's delen van eventuele toekomstige gecommercialiseerde nieuwe rassen.

David Hughes, CEO van Plant & Food Research, beschrijft de beslissing als een spannende stap voor de sector. "Het is een natuurlijke evolutie van de enorm succesvolle 30-jarige relatie tussen Zespri en Plant & Food Research, die naast Zespri Red ook de toonaangevende SunGold kiwi heeft voortgebracht. Deze vernieuwde samenwerking zal ons nog verder brengen en de zaken in een stroomversnelling brengen.”

Zespri-CEO Dan Mathieson zegt dat de nieuwe onderneming het engagement van de sector om innovatie te versnellen in de verf zet. "Dit is heel mooi nieuws voor onze sector en het zal ons in staat stellen om de positie van Nieuw-Zeeland als 's werelds toonaangevende innovator op het gebied van kiwi's nog verder uit te bouwen. Het veredelingscentrum geeft blijk van onze toewijding om veelbelovende nieuwe variëteiten binnen ons bestaand onderzoek te verkennen en deze sneller naar onze telers en consumenten te brengen."

Zespri en Plant & Food Research maken ook bekend dat Michael Ahie, een ervaren leidinggevende in de AGF-sector met een focus op innovatie, is aangesteld als voorzitter van de Raad van Bestuur van het nieuwe veredelingscentrum. Michael Ahie is kanselier van Massey University en voormalig voorzitter van Plant & Food Research.

"Dit is weer een mijlpaal voor de Nieuw-Zeelandse kiwisector", zegt Michael Ahie. "We gaan ons toonaangevende programma voor de ontwikkeling van nieuwe cultivars naar een hoger niveau tillen door een beroep te doen op de innovatieve kracht van onze mensen en meer investeringen door Zespri en Plant & Food Research. Het nieuwe veredelingscentrum is goed nieuws voor de Nieuw-Zeelandse kiwisector en iedereen die er deel van uitmaakt."

Ahie zegt dat de Raad van Bestuur verwacht de benoeming van een CEO voor het Kiwifruit Breeding Centre in de komende maand aan te kondigen.

Voor meer informatie:
Johanna John
Plant & Food Research
Johanna.John@plantandfood.co.nz
+64 21 994 738  

Lauren Wallis
Zespri
Lauren.Wallis@zespri.com
+64 27 818 0044  

Publicatiedatum: