Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Álvaro Martínez, Axarfruit

Hittegolf kan bepalend zijn voor Spaanse mango-oogst

Binnenkort worden weer de eerste Spaanse mango’s geoogst. De teelt vindt hoofdzakelijk plaats in de Axarquía-streek in Malaga en voor een deel ook aan de Costa Tropical in de provincie Granada. Maar voordat het zover is, moeten de mango’s dit weekend eerst nog een test doorstaan: een heuse hittegolf.

"De mango’s van de Axarquía hebben nog de hele maand augustus nodig om hun ideale rijpheid en Brix te bereiken. Toch is het onvermijdelijk dat sommige telers, gemotiveerd door de hoge prijzen voor het eerste fruit, hun mango's te vroeg gaan oogsten. Het gebeurt eigenlijk elk jaar", zegt Álvaro Martínez, manager van het Axarfruit, een bedrijf gespecialiseerd in de teelt en afzet van biologische avocado, mango en citroen.

"De opbrengst zal naar verwachting hoger zijn dan vorig jaar. We zullen meer dan 20.000 ton mango’s plukken, maar dat is wel fors minder dan de aanvankelijke prognose van 40.000 ton als gevolg van de weersomstandigheden”, zegt de manager. “Er zijn telers die grote hoeveelheden zullen oogsten, maar er zijn ook gebieden waar er aanzienlijke verliezen zijn als gevolg van de massale uitval van bloemen tijdens de vruchtzetting.”

Vanaf vandaag wordt in een groot deel van Spanje een hittegolf verwacht en dat baart de telers zorgen. "De temperaturen zullen naar verwachting tot en met zondag boven de 40 graden uitkomen, waardoor het fruit van de bomen kan vallen of de schil brandplekken kan vertonen en dat doet het fruit zijn commerciële waarde verliezen. Na het weekend zullen we zien welke hoeveelheden we nog beschikbaar zullen hebben en hoe de kwaliteit zal zijn. Het probleem kan zelfs nog erger zijn voor enkele avocadorassen, want de Lamb Hass bijvoorbeeld is wel bestand tegen lage temperaturen, maar heel gevoelig voor hittegolven", waarschuwt Álvaro Martínez.

Volgens de teler uit Malaga zorgt de klimaatverandering voor steeds warmere zomers. Vorig jaar werden in sommige delen van de provincie temperaturen van bijna 50 ºC bereikt. En ondertussen vormt het gebrek aan water een groeiend probleem. Zelfs de huidige teelt van subtropisch fruit in Malaga lijdt er al onder.

"Enkele jaren geleden begon men het te hebben over de problemen die het gebrek aan waterbronnen kan veroorzaken, maar het is nu al zover. We moeten niet meer denken aan verdere uitbreiding van het areaal in de provincie, het komt er nu op aan te behouden wat we hebben", legt Álvaro Martínez uit. “De mangoteelt zit in feite ver van zijn productiepotentieel af, want dat ligt op bijna 60.000 ton bij ideale weersomstandigheden en voldoende water. Op dit moment zouden we bijvoorbeeld meer gebruik moeten kunnen maken van water om via irrigatie en het besprenkelen van de percelen de hittegolf het hoofd te bieden."

"Maar het probleem stelt zich nu al en we verwachten geen oplossingen op korte termijn. De sector is anderzijds bereid te betalen voor elke mogelijke oplossing om meer toegang tot water te krijgen, want de rijkdom die de teelt van subtropische gewassen genereert in de provincie is groot", voegt hij eraan toe.

Vóór het Spaanse seizoen importeert Axarfruit biologische mango's uit Ivoorkust en Senegal en conventionele Palmer mango's uit Brazilië. Het zet momenteel ook biologische avocado's uit Peru en conventionele avocado’s uit Colombia af, terwijl de eerste containers uit Mexico al binnenkomen. "Er komen veel avocado’s vanuit verschillende landen Europa binnen, meer dan 800 containers per week. Hoewel de consumptie goed is, is die nog niet zo hoog als vanaf september, na de vakantieperiode. De prijzen liggen nu tussen de 6-7 euro per doos van 4 kg. Voor de mango’s is het een jaar geweest met veel ups en downs en met lage prijzen. Toch hoop ik dat de prijzen op de importmarkt de komende dagen weer zullen aantrekken."

 

Voor meer informatie:
Álvaro Martínez
Axarfruit
Polígono industrial Carvajal s/n, 
29718 Benamargosa (Malaga) - Spanje
Tel: +34 656 647 475
Tel: +34 952 549 562
alvaro@axarfruit.es
www.axarfruit.com
Publicatiedatum: