Striktere Europese controles detecteren meer gevallen van ethyleenoxide in voedsel

Sinds België in september 2020 voor het eerst melding maakte van de aanwezigheid van ethyleenoxide boven de wettelijke limiet in sesamzaad uit India - meer dan 1.000 keer de MRL - zijn er voortdurend nieuwe meldingen gemaakt dankzij striktere importcontroles in de Europese Unie. Volgens gegevens van het Rapid Alert System for Food and Feed (Rasff) zijn er sindsdien 690 meldingen van te hoge concentraties gedaan in de landen van de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Het land waar de meeste meldingen werden gemaakt van het overschrijden van de MRL is Nederland (208), gevolgd door Duitsland (90), België (79), Spanje (49), Frankrijk (30) en Italië (28). De producten die daarbij van de markt zijn gehaald zijn heel divers: additieven, smaakstoffen, noten en zaden, maar ook verse kruiden, specerijen, ijs, desserts, granen, zuivelproducten, groenten, fruit, cacaopreparaten, koffie en thee.

Gebruik verboden in de EU
Roberto Ortuño, hoofd voedselveiligheid bij Ainia, het eerste Spaanse laboratorium dat is geaccrediteerd om ethyleenoxide te analyseren in groenten en fruit, oliezaden, peulvruchten, granen, specerijen en andere voedingsmiddelen, vertelde aan nieuwsdienst Efeagro dat deze verbinding beschouwd wordt als mogelijk kankerverwekkend voor de mens, mutagene effecten heeft en acuut giftig is bij inademing.

Volgens Ainia is ethyleenoxide zelfs geclassificeerd als een mutageen van categorie 1B, een kankerverwekkende stof van categorie 1B en een voor de voortplanting toxische stof van categorie 1B.

Het gebruik ervan als werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen is in de Europese Unie niet goedgekeurd. Het wordt echter wel gebruikt in landen buiten de EU en de import van producten met residuen onder de wettelijke limiet van 0,05 milligram per kilogram is toegestaan.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven