Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe standaard in duurzaam telen

Eerste oogst markeert de start van No Shit Food

Vorige maand haalde Joost van Strien, vegan boer, op akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens de allereerste gecertificeerde vegan uienoogst van het land (klik hier voor het Biojournaal-artikel daarover). Het markeert de start van No Shit Food, een nieuwe duurzame standaard, waarbij uitsluitend met plantaardige bemesting wordt gewerkt. Het No Shit Food Movement, met als doel vegan groenten bekendheid te geven in Nederland, wordt vandaag gelanceerd.

Vegan boeren: nu ook in Nederland
In Duitsland, Zwitserland en Griekenland zie je vegan groenten al in de winkels liggen, onder het keurmerk BioCyclicVegan. In Nederland zal wie naar vegan groenten vraagt vooral opgetrokken wenkbrauwen oogsten, hoewel de voordelen van telen zonder dierlijke mest aanzienlijk zijn. Daar willen de 5 boeren en boerinnen van Zonnegoed – het eerste gecertificeerd biologisch én vegan akkerbouwbedrijf van Nederland - met het No Shit Food Movement verandering in brengen.

Nieuwe standaard in duurzaam telen
No Shit is biologisch, maar niet afhankelijk van productiedieren. Zonder kunstmest én zonder dierlijke mest maak je meters als het op milieu-impact aankomt: bij No Shit teelt is minder water nodig, het draagt niet bij aan overbemesting en stikstofproblemen en is klimaatneutraal.

Ook voor voedselzekerheid is plantaardig telen interessant. Veeteelt neemt 80% van de beschikbare landbouwgrond in beslag, maar levert slechts 20% van de calorieën. Als iedereen plantaardig zou eten, kon de wereld met veel minder landbouwgrond toe. Maar dan moet je dus ook gewassen telen zonder dierlijke mest.

8 jaar onderzoek
Uit een 8 jaar durend onderzoek naar plantaardig telen, dat begin 2021 gepubliceerd werd, blijkt dat met behulp van maaimeststoffen en plantaardige reststromen de bodemvruchtbaarheid prima op peil gehouden kan worden. Ook de boeren van Zonnegoed zien elke dag met eigen ogen de waarde van de No Shit manier van werken. "De bodemstructuur en biodiversiteit gaan vooruit, de gewassen kunnen met minder water toe. De oogst is gelijk aan wat we voorheen met biologische teelt behaalden."

Rooting for vegan vegetables
Aldus de slogan van het No Shit Food Movement. Op de website noshitfood.nl kan wie vegan groente 'de shit' vindt, de beweging volgen, en No Shit vooruit helpen door erover te delen op sociale media. "Deze manier van werken heeft zo veel voordelen, het is gewoon een heel goed verhaal. De uitdaging waar we nu voor staan is dat nog maar weinig mensen van het bestaan weten. Akkerbouwers incluis. Daar hopen we snel verandering in te brengen. Het is ons veel te lonely at the top."

Bekijk het Planty Organic onderzoeksrapport hier.

Voor meer informatie: www.noshitfood.nl 

Publicatiedatum: