'Verschuivingen in consumptie betekenen nieuwe voedselveilgheidsrisico's'

De eiwitdiversificatie en de groeiende consumptie van alternatieve eiwitbronnen, zoals plantaardige bronnen of insecten heeft gevolgen voor het bewaken van de voedselveiligheid. Dat stelt Lieve Herman. Ze is voorzitter van het Belgisch wetenschappelijk comité van het Federaal agentschap voor veiligheid van de voedselketen en tevens verbonden aan de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA, als expert in microbiologische voedselveiligheid.

"Door de eiwitdiversificatie valt een toename van allergenen en dus ook een verhoogde gevoeldigheid voor allergieën te verwachten", aldus Herman. "Bij veel bronnen van plantaardige eiwitten is er bovendien het verhoogde risico door eventuele schimmels en mycotoxines. Bij verschuivingen in consumptiepatronen is het noodzakelijk om continu de richtwaarden opnieuw te bekijken, in relatie tot de blootstelling."

De Belgische microbiologe ziet ook nieuwe risico's op het gebied van voedselveiligheid ontstaan bij het tot waarde brengen van reststromen en in het hergebruik van water. "De vele huidige inspanningen rond de circulaire economie en het milieu ook een keerzijde, waardoor we op zoek moeten naar een evenwicht tussen duurzaamheid en voedselveiligheid."  

Bron: Foodprocess


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven