Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Broccolitelers experimenteren met inzet van sensoren

Drie broccolitelers in Noord-Holland hebben in het kader van een precisielandbouwproject Fieldmate sensoren op hun percelen geïnstalleerd. De telers kunnen via een bijbehorende app inzicht krijgen in de hoeveelheid neerslag, het perceel- en gewasklimaat en de bodemtemperatuur op een specifiek perceel.

Broccoli is een gewas dat gevoelig is voor schimmels, plagen en bijzondere weersomstandigheden. Door inzet van digitale technologieën kunnen telers meer inzicht krijgen in het gewas en de bodemconditie. De sensoren helpen bij het beter plannen van teeltwerkzaamheden zoals gewasbescherming, bemesting en irrigatie.
De gemeten data wordt in de SmartFarm app gecombineerd met berekende data en data van externe bronnen. Hiermee biedt dit systeem onder andere ook inzicht in de instraling van de zon, de windsnelheid, windrichting en windvlagen van het perceel.

Op basis van de gemeten en verwachte temperatuur en luchtvochtigheid wordt bepaald in welke mate er sprake is van een infectierisico. Dit wordt per ziekte uitgelicht in de ziektedruktool, waarbij ook direct meer informatie en uitleg wordt gegeven over de kans op infectie.

Binnen het project 'Weersbestendige broccoli' is al een aantal proeven gedaan met verschillende sensoren die zijn gemonitord door Vertify. De resultaten worden gedeeld met de 18 deelnemende broccolitelers in dit project. De proef zal de komende drie jaar worden begeleid door Vollegrondsgroente.net. Apps for Agri begeleidt de telers bij de monitoring.

Bron: Greenport Noord-Holland Noord

Publicatiedatum: