Thomas Chevaillier, PSB Producción Vegetal: "Een teler mag nooit stoppen met investeren"

"De revolutie van de platte nectarine is ingezet"

De afgelopen twee jaar zijn moeilijk geweest voor de Spaanse steenfruittelers. De weersomstandigheden hebben een aanzienlijk deel van de teelt vernield, waardoor de verwachtingen met betrekking tot de inkomsten moesten worden bijgesteld en de gedane investeringen niet volledig tot hun recht zijn gekomen.

Toch zijn die investeringen essentieel om de teelt te verbeteren en om de uitdagingen in de fruitteelt beter het hoofd te kunnen bieden. En dan gaat het zowel om uitzonderlijke uitdagingen zoals extreme weersomstandigheden als om periodiek weerkerende fenomenen zoals de marktsituatie. En om een antwoord te bieden op dat laatste probleem kan de differentiatie van het aangeboden product doorslaggevend zijn. Daarom is rassenvernieuwing een van de meest interessante investeringen in de huidige fruitteelt.


Babylone, een paraguayo van PSB Producción Vegetal

Een teler mag nooit stoppen met investeren, beweert Thomas Chevaillier, technisch-commercieel directeur van PSB Producción Vegetal. “Net zoals er antivorstsystemen of middelen worden aangeschaft om de teeltmethode of de kwaliteit van de processen in het magazijn te verbeteren, zoals nieuwe koelcellen of sorteerlijnen, zo zijn investeringen in nieuwe rassen ook noodzakelijk. Ze bieden immers fruit van betere kwaliteit en kunnen ook van cruciaal belang zijn op momenten dat er een productietekort is", zegt Thomas. "Als er op de markt een gat valt in het aanbod bij de overgang tussen de verschillende rassen en er tegelijkertijd veel vraag is, worden de volgende rassen onrijp geoogst, wat de kwaliteit van het fruit doet dalen met nadelige gevolgen voor de hele sector. Anderzijds zijn er ook nog oude rassen die de markten overspoelen, terwijl er al zeer goede nieuwe rassen ontwikkeld zijn die het hele seizoen kunnen dekken met een vers product van uitstekende kwaliteit.”

Bovendien is rassenvernieuwing van fruitbomen een bijkomend instrument om de klimaatverandering het hoofd te bieden, omdat de innovatieve soorten zich beter aanpassen aan de nieuwe meteorologische patronen. "Het seizoen van de abrikoos begint bijvoorbeeld in Murcia, waar het klimaat droog is, de temperaturen snel oplopen en de regenval zich concentreert in de herfst. Maar de laatste drie à vier jaar heeft het veel geregend in het voorjaar, net wanneer de celdeling van de vrucht plaatsvindt. Als er geen zon is maar wel veel water, dan stapelt het fruit geen suiker op. En als er net vóór de oogst regen valt, daalt de kwaliteit van het steenfruit en daar lijdt de consumptie erg onder. Dat hebben we bijvoorbeeld dit jaar kunnen zien. Want ondanks de daling van de opbrengst, is de afzet niet verlopen zoals zou moeten”, vertelt de expert. "Dit is evenwel geen reden om te stoppen met telen van abrikozen."

En last but not least, nieuwe rassen stellen telers ook in staat om zich aan te passen aan de evolutie van de consumenten- en markttendensen. "We mogen niet vergeten dat we uiteindelijk allemaal afhankelijk zijn van de vraag van de consument", merkt Thomas op.

"De revolutie van de platte nectarine is ingezet"
PSB Producción Vegetal is een veredelingsbedrijf uit Murcia dat een uitgebreid programma voor rassenverbetering voor steenfruit heeft ontwikkeld en fruittelers rassen aanbiedt die zijn aangepast aan de verschillende klimaten van het Middellandse Zeegebied.

"Onze taak is meer dan alleen maar verkopen. We geven ook uitgebreid advies aan de telers zodat ze bij het planten de juiste variëteiten kunnen kiezen", zegt Thomas. "Hiervoor organiseren we ook technische bijeenkomsten in de Spaanse provincies Lleida en Murcia en in Frankrijk waar we onze rassen laten zien en de telers wijzen op enkele innovaties. Telers hebben daar oor naar en velen zijn al bezig oude rassen waarvan de oogst zich concentreert op momenten waarop de markt overspoeld wordt of die weinig kleur of een grotere neiging tot barsten hebben te vervangen door aantrekkelijkere en smaakvollere variëteiten die het veel beter doen op de markt."


Atanais nectarines van PSB Producción Vegetal

"Zo is bij de nectarines de variëteit Big Top, een oud ras dat in Spanje garant stond voor mooie winstmarges, reeds achterhaald. Hier raden we aan die te vervangen door bijvoorbeeld het ras Atanais. In Frankrijk beginnen telers beetje bij beetje de Bergeron abrikoos te vervangen door de Nelson variëteiten, waarvan onze oogst in Lleida al is afgerond en die we nu in Frankrijk aan het oogsten zijn. Ook Madrigal is een optie. Beide rassen worden geplukt na de Bergeron, zijn zeer lekker en verschijnen op de markt op een moment dat de fruitconsumptie weer aantrekt. Een teler moet inzetten op verschillende rassen en de teelt goed plannen", benadrukt Thomas.

"Wat betreft de paraguayo’s had Spanje grote hoeveelheden van het ras Ufo-4. Wij stellen variëteiten voor zoals Contessa en Babylone als alternatief voor de oude rassen waarvan de prijzen telkens dalen als er veel aanbod is. De telers reageren zeer enthousiast op ons voorstel."


Paraguayo’s van het ras Contessa (PSB Producción Vegetal)

Vooral de platte perzik heeft een mooie positie verworven op de steenfruitmarkt. "De paraguayo heeft duidelijk marktaandeel van de perzik ingenomen. De vorm van het fruit vergemakkelijkt de consumptie en ook de smaak is zeer goed. Alle veredelaars hebben in die zin uitstekend werk verricht en er zijn zowel nieuwe als oude variëteiten met veel smaak. Momenteel is er een groot aanbod van paraguayo’s en ondanks het feit dat we de belangrijke Russische markt zijn kwijtgeraakt, is de vraag op de andere markten zeker toegenomen. Zelfs de Fransen, die op dat vlak nogal conservatief zijn, beginnen paraguayobomen aan te planten”, vertelt Thomas Chevaillier.

"Tegenwoordig moet je nectarines, ronde perziken en paraguayo’s in het aanbod hebben. En in de toekomst zullen ook platte nectarines onontbeerlijk worden." Daar richten de veredelaars nu hun pijlen op. "De revolutie van de platte nectarine is ingezet", zo zegt de technisch-commercieel directeur van PSB.


Luisella, een nieuwe platte nectarine van PSB Producción Vegetal

"Er zijn veredelaars die al 15 of 20 jaar aan dit fruit werken", legt hij uit. "10 jaar geleden begon men met de teelt van een reeks platte nectarines die in groten getale werden aangeplant, maar later weer moesten worden gerooid, omdat ze niet het resultaat opleverden dat men had verwacht. Het was een tijd waarin de sector goed boerde, en ook al waren planten en rooien belangrijke beslissingen, men kon het zich permitteren. Nu kan dat niet meer. We kunnen ons geen fouten veroorloven en massaal rassen planten zonder ze echt te kennen", merkt hij op.

"Het op de markt brengen van een nieuw ras is een werk van de lange adem. We willen elk jaar met nieuwe rassen komen en daar vooruitgang in blijven boeken. Nu richten we ons in de eerste plaats op platte nectarines, omdat we al een breed assortiment van perziken en nectarines hebben en het aanbod van platte nectarines nog steeds beperkt is", vertelt Thomas. "Dit jaar hebben we Luisella op de markt gebracht, een vroeg ras dat in Murcia zal worden geplant. En nu stellen we ook Diosa voor, een platte nectarine die een perfecte stampersluiting heeft", zegt hij.


Diosa, een nieuwe platte nectarine van PSB Producción Vegetal

"De paraguayo zie je al in elke supermarkt, en dat zal ook zo worden voor de platte nectarine", vertelt Thomas. "Wij veredelaars werken steeds toe naar wat supermarkten en de sector vragen."

Voor meer informatie:
Thomas Chevaillier
PSB Producción Vegetal
Technisch-commercieel directeur
Tel: +34 620 810 125
thomas@psbproduccionvegetal.com
www.psbproduccionvegetal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven