Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exotische gewassen uit Zuid-Italië

In de Zuid-Italiaanse streek Metapontino (Basilicata) hebben enkele telers besloten in te zetten op exotische gewassen door ongeveer 5 hectare mangobomen te planten. Het leek een absurd idee, maar drie jaar nadat de planten zijn geplant, is de tijd bijna gekomen om de eerste vruchten te oogsten en op de markt te brengen.

Mangoteelt in Pisticci (Matera)

“We hebben 5 tot 7 mango's per plant laten staan. De rest hebben we opzettelijk weggehaald om weer voorrang te geven aan de groei van de plant. Dit jaar is het niet de bedoeling om grote hoeveelheden te oogsten, maar meer om het gewas en de markt te testen. Wij verwachten eind augustus met de oogst te kunnen beginnen, wanneer de schil zijn klassieke roodachtige kleur zal hebben bereikt”, zegt Rocco Zuccarella, eigenaar van Zuccarella Fattorie Ortofrutticole. 

Productiemanager Giuseppe Parisi (links) en Rocco Zuccarella

“We zien zeer goede resultaten. De planten groeien goed en ook de grootte van de vruchten ziet er uitstekend uit. Tijdens de herfst/wintermaanden worden de gewassen onder de foliekas volledig afgedekt, maar wanneer de nachttemperatuur onder 10°C daalt, worden de planten ook afgedekt met een laag non-woven doek. Het komt steeds vaker voor dat de temperatuur slechts enkele uren onder nul daalt. Dit is het moment waarop het centrale vorstbeveiligings-systeem wordt geactiveerd.” 

Mangoplanten

“Een dezer dagen worden er hagelnetten van verschillende kleuren geïnstalleerd, waardoor wij de reactie van de plant en de evolutie van de vrucht in de laatste vegetatieve fase vóór de oogst beter kunnen controleren.”

“Sinds enkele jaren brengen wij, in samenwerking met enkele Siciliaanse bedrijven, exotisch fruit op de markt onder het merk Zuccarella Esotica. Dit is bestemd voor de algemene markten en enkele Italiaanse en Zwitserse supermarktketens.”

“In de komende maanden zullen nog eens 5-6 bedrijven in het gebied Metapontino nieuwe mangobomen planten, voor een totale oppervlakte van 25 hectare. Wij denken aan de oprichting van een consortium van exotische vruchten, omdat het duidelijk lijkt dat deze gewassen, zeer geschikt zijn voor onze gebieden.”

Voor meer informatie:
Rocco Zuccarella
Zuccarella Fattorie Ortofrutticole
Via Parisi - Scanzano Jonico (Mt) - Italië
+39 0835 954209
info@zuccarella.com 

Publicatiedatum: