Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevacumeerde big bag verlengt houdbaarheid en vermindert verpakkingsmateriaal

Ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel wereldwijd belandt in de kiebelton. Vaak gebeurt dat bij de consument thuis, aan het einde van de voedselketen. ‘From farm to fork’ is een bekende uitdrukking om de keten mee te duiden, in het Nederlands ook wel ‘van boer tot bord’. Dat veel voedsel het bord niet haalt is op z’n zachtst gezegd jammer. Niet in alle gevallen is de consument daar echter debet aan. Ook aan het begin van de voedselketen, bij de boer, valt winst te behalen. En dat heeft mede te maken met de manier van verpakken.

Modified atmosphere big bags 
“Laten we eens kijken naar cashewnoten”, stelt Mark Klopstra van VacQPack voor. Het bedrijf is gespecialiseerd in het biologisch verpakken van producten met behulp van zogenaamde modified atmosphere big bags. “Meer dan de helft van de cashewnoten die Nederland importeert komt uit Vietnam. Dit betekent dat ze op een boot in een container diverse klimaatzones doorkruisen en aan verschillende condities worden blootgesteld: koude, warmte, vocht… Schimmel en condensatie liggen dan op de loer. Beide niet bevorderlijk voor de houdbaarheid. Om nog niet te spreken van eventuele insectenschade.”

Klep en kop met gepatenteerde membraanfunctie op een gevacumeerde big bag met cashewnoten. 

“Onze big bags vormen hierbij een uitkomst”, vervolgt Mark. “Er zit een meerlaagse liner in die een uitstekende zuurstof- en vochtbarrière vormt. Deze is voorzien van een door ons ontworpen klep en een kop met gepatenteerde membraanfunctie. Met speciale apparatuur halen we de lucht uit de big bag. Als de zak volledig gevacumeerd is, vullen we deze met stikstof of CO2, twee toegestane gassen die uitermate geschikt zijn voor gebruik bij biologische producten. Je brengt er het zuurstofpercentage mee naar beneden waardoor je de houdbaarheid verlengt.”

Minder verpakkingsmateriaal
“Een ander belangrijk voordeel is dat er door de grootte van de big bags minder traditioneel verpakkingsmateriaal nodig is. Waar cashewnoten normaal gesproken in dozen van 50 pond verpakt worden, heeft een big bag een inhoud van 1600 pond. Daarmee bespaar je per big bag het materiaal van 33 kartonnen dozen én een deel van het plastic. Plus, ook niet onbelangrijk, handlingskosten. Bij de producent, de transporteur, de bevrachter, etc. Bij iedereen die van boer tot bord betrokken is!”

Links traditioneel verpakte cashewnoten en rechts de in big bags verpakte cashewnoten gereed voor transport. 

“Met een wereldwijde vertegenwoordiging vinden onze big bags en apparatuur overal hun weg en zijn we ook in staat ter plaatse te vacumeren en begassen. Zo gaan wij voedselverspilling te lijf én leveren we een bijdrage aan de vermindering van verpakkingsmateriaal”, besluit Mark.

Voor meer informatie:
Mark Klopstra
VacQPack
+31 183 700137
info@vacqpack.com
www.vacqpack.com

Publicatiedatum: