Belgische groentenverwerkers bezorgd over wateroverlast

De gevolgen van de watersnood en het extreme weer van vorige week laten zich ook voelen in de landbouw. Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerkers, is erg bezorgd: “Op dit moment kunnen we nog niet inschatten hoeveel hectaren groenten verloren gingen maar de schade is aanzienlijk. Vooral erwten, tuin- en sperziebonen zijn zwaar getroffen,” zo vertelt Christophe Vermeulen, waarnemend secretaris van Vegebe.

De extreme weersomstandigheden in het oosten en zuidoosten van ons land hebben ook een impact op het zaaien en oogsten van groenten. “Door de erg hevige regenval, tot 200 liter per m2, zijn volledige hectaren weggespoeld. Andere stukken staan zo nat dat het onmogelijk is om te oogsten; dit probleem doet zich voor bij de erwten. Ook deze percelen zijn verloren.”

De sector heeft sowieso al te kampen met een combinatie van negatieve factoren. De voorbije lente was erg nat waardoor ook het zaaischema van de bonen moest worden aangepast. Door de aanzienlijke vertraging bij het inzaaien vreest men ook minderopbrengsten bij wat laattijdig in de grond ging. Ook het wegvallen van de zaadontsmetting en gewasbescherming zal een serieuze impact hebben op de oogst en de opbrengst.

“De komende weken gaan we de situatie heel nabij opvolgen en in kaart brengen hoeveel van de oogst is verloren gegaan. Voor de regio’s Limburg en het zuidoosten van Wallonië is het echter nu al duidelijk dat het er allesbehalve goed uit ziet,” besluit Vermeulen.

Voor meer informatie:
Christophe Vermeulen
FVPHouse
+32 9 339 12 49
+32 479 52 81 02
christophe.vermeulen@fvphouse.be 
www.fvphouse.be 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven