Julien Le Borgne - La Légumière:

"Dit jaar hebben we een grotere sjalottenoogst"

La Légumière, specialist op het gebied van traditionele sjalotten en uien uit Roscoff, gevestigd in Cléder (Finistere, Frankrijk), is een maand geleden begonnen met de afzet van sjalotten. Het seizoen gaat deze week verder met halfdroge sjalotten en gaat eind juli over op sjalotten voor de consumentenmarkt.

De partijen zijn kleiner dan in 2020 omdat het minder gunstige weer de aanplant van de gewassen heeft bemoeilijkt en het teeltproces heeft vertraagd. "We hadden veel kleine maten door het slechte weer (regen en wind) waardoor het planten en de teelt vertraging hebben opgelopen. Deze vertraging resulteerde in kleine opbrengsten gedurende het hele seizoen en een gebrek aan partijen om de markt te bevoorraden. Dit jaar zullen de oogsten over het algemeen goed zijn en zullen we over meer partijen beschikken. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de kwaliteit, omdat de oogst nog niet is afgerond en de regen van de afgelopen twee weken opslagproblemen kan veroorzaken," legt manager Julien Le Borgne uit.

© La Legumière

Een groeimarkt
De markt kan heel snel stagneren als er grote hoeveelheden binnenkomen, maar de vraag en de prijzen zijn dit jaar goed. "Het is een prima seizoen voor de hele sjalottensector. De prijzen zijn goed. We bevinden ons op dit moment met een tiental handelaren op de markt en we beginnen de concurrentie te voelen met de sjalotten die uit zaad worden geteeld, onder meer in Beauce. Het is dus nog te vroeg om te weten of de situatie zo blijft."

Vorig jaar zijn de (grote) exportmarkten gesloten vanwege de prijzen en de hogere kosten voor containers, maar de grotere partijen van dit jaar maken het mogelijk om buitenlandse markten te bevoorraden en tegelijkertijd de Franse markt te voorzien van geschiktere maten.

Over La Legumière
La Légumière, opgericht in 1993 door Michel Le Borgne, is sinds de jaren 80 een pionier op het gebied van de teelt van vergeten groenten dankzij de vastberadenheid en het werk van de oprichter bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Het bedrijf wordt sinds 2014 geleid door Julien, tweede generatie en het beschikt momenteel over een twintigtal vergeten groenten, waaronder Japanse crosne, knolkervel, bieten en gekleurde wortelen, pastinaak, kervel, koolraap naast het alliumassortiment en het assortiment aan traditionele groenten (bestaande uit onder andere prei, bloemkool en broccoli).

© La Legumière

Met 160 hectare eigen teelt(gronden) en een aantal aangesloten telers beschikt La Légumière over GlobalGAP, IFS, Bio, HEV en Ecocert certificeringen. Hoewel het bedrijf prioriteit geeft aan lokale producten, waarbij de meeste telers zich binnen een straal van 15 km bevinden, haalt het de voorraden indien nodig uit Bretagne en importeert het producten buiten het seizoen, zoals wortelen uit Nederland.

La Légumière is niet alleen aanwezig op de nationale markt en in supermarkten, maar ook op de groothandels- en exportmarkten.

Voor meer informatie:
Julien Le Borgne
La Légumière
Kerarzi, 29233 Cléder, Frankrijk
+33 (0)2 98 69 30 64
lalegumiere@lalegumiere.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven