Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christian Befve, Befve & Co:

Technieken om asperges te wapenen tegen temperatuurschommelingen

Nu het aspergeseizoen in Frankrijk voorbij is, blikt Christian Befve - internationaal gerenommeerd asperge-expert, oprichter en manager van het adviesbureau Befve & Co - terug op de hoogtepunten van het afgelopen aspergeseizoen en de oplossingen die moeten worden geïmplementeerd om de productiviteit te verbeteren. “Over het algemeen was het een gemiddeld tot niet erg goed seizoen voor Noord-Frankrijk en een gemiddeld tot goed voor Zuid-Frankrijk met betere prijzen. We hebben een zeer natte, late winter gehad en een vroege lente. Dit vertraagde het voorbereidingswerk en dat had weer een impact op de kwaliteit van de (witte) asperges, omdat we te maken hadden met een langzame opwarming van de uiteinden.”

Christian Befve

Vrij normale partijen witte asperges in Zuid-Frankrijk
Het seizoen in Zuid-Frankrijk is dit jaar dus goed verlopen: “Tot Pasen was er sprake van een reguliere start en een regulier verloop. Daarna kregen we te maken met een koudegolf die de teelt van onze witte asperges vertraagde. De partijen waren vrij normaal, maar kunnen mogelijk ook iets kleiner zijn geweest (-10%). Over het algemeen waren de prijzen goed, hoger dan die van vorig jaar met 0,50/1 euro meer per kilo. Dit verklaart waarom Zuid-Frankrijk een goed aspergeseizoen had.”

Aanzienlijke partijverliezen van 20 tot 40% in het midden en noorden van Frankrijk
Door de weersomstandigheden en de ligging hadden de centraal gelegen en noordelijk gelegen gebieden van Frankrijk meer te lijden onder de kou. Het seizoen werd daardoor gecompliceerder: “Vóór Pasen hadden de telers helemaal geen asperges, een scharnierperiode voor de asperges volgde die duurder werden door de forse consumptiepiek waarvan op dat moment sprake was. De asperges kwamen dus niet alleen na deze datum en dus laat aan, maar ook de kou en de vochtigheid (temperaturen die gemiddeld 2 à 3°C lager waren dan normaal) die volgden in april/mei hadden een sterke impact op de teelt. Dit resulteerde in aanzienlijke partijverliezen van tussen de 20% en de40%.” De prijzen waren goed tot zeer goed, maar konden de verliezen niet volledig compenseren.

Een goed jaar voor de Franse biologische teelt
Voor de Franse biologische teelt in het algemeen geldt dat het een heel goed jaar geweest: "Biologische asperges worden afgezet tegen prijzen die 30 tot 40% hoger liggen dan die van conventionele asperges. Voor biologische asperges is dat een heel goede zaak, want biologisch telen brengt hogere kosten met zich mee. Het is dus zeer voordelig voor telers wanneer de aangeboden partijen de vraag niet overtreffen. We realiseren ons bovendien dat consumenten steeds vaker 'locavores' zijn (lokale producten kopen) en steeds meer aandacht hebben voor de teeltwijze. De gezondheidscrisis heeft er daarnaast voor gezorgd dat consumenten letterlijk dichter bij de telers komen te staan, in de vorm van een sterke ontwikkeling van de directe verkoop. Dit is iets dat veel meer de moeite waard voor aspergetelers. We merken dat mensen meer geïnteresseerd zijn. Ik zie dit aan de forse toename van bezoeken aan mijn bedrijf dit jaar".

Een goed seizoen voor groene asperges
Ook de telers van groene asperges hadden dit jaar over het algemeen een redelijk goed seizoen: "We zien een toename van de consumptie van groene asperges, vooral onder de jongere generaties. Groene asperges zijn ongeveer 30% duurder dan witte asperges. Dit komt door de hogere teeltkosten bij het dagelijks plukken. Daarnaast wegen groene asperges zo'n 20% minder dan witte asperges".

Asperges zijn zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen
Dit jaar troffen de slechte weersomstandigheden heel Europa. Als gevolg hiervan is er geen duidelijke onbalans geconstateerd in de opbrengst tussen de landen. Om welk gebied het ook gaat, de aspergeteelt wordt hoe dan ook aanzienlijk beïnvloed door een verlies, of dit nu groot of klein is. “Afhankelijk van het ras zal de plant op verschillende momenten opkomen. Dit is bij 11°C voor vroege rassen, bij 12°C voor middenseizoensrassen en bij 13°C voor late rassen. 1°C meer levert bovendien 20 kg/ha/dag extra asperges op. In de Elzas verloren telers - omdat het 2°C koeler was dan normaal - 40 kg/ha/dag. Vermenigvuldigd met 60 dagen oogst, betekent dat een verlies van ongeveer 2,4 ton aan opbrengst gedurende het seizoen. Deze daling heeft ook tot gevolg dat de arbeidskosten met 10 tot 20% stijgen, aangezien het nog steeds nodig is om de arbeiders in te zetten voor een kleiner aantal geoogste hoeveelheden."

Verschillende technieken om de kou te bestrijden
Geconfronteerd met deze opbrengstverliezen als gevolg van de temperatuurschommelingen, werken Christian Befve en zijn team er hard aan om te anticiperen op de veranderingen in de weersomstandigheden en om ervoor te zorgen dat er de aspergeopbrengst goed en constant blijft. “We maken gebruik van verschillende technieken om de temperatuur te kunnen beheersen. Uiteraard is er de keuze uit rassen. Aangezien de vroege exemplaren bij lagere temperaturen opkomen, moedig ik telers aan om vooral deze rassen te planten. Daarna kunnen we thermische plastic mulch gebruiken die de grond waarop de asperges worden geteeld zal verwarmen. Een thermische kunststof kan de grond met 2°C verwarmen. Als we twee kunststoffen toevoegen, kunnen we de temperatuur met 3 ° C verhogen en als we palen plaatsen, kunnen we de grond met 1 tot 2°C verhogen. Al met al kunnen we bovendien, als we vroeg zijn, de grond met nog eens 4 tot 5 ° C verhogen.  Op deze manier kunnen we alle temperatuurschommelingen, die helaas steeds vaker zullen voorkomen, zo veel mogelijk minimaliseren. Ook andere technieken als telen onder afdak en zelfs in kassen met zonnepanelen zijn technieken die steeds vaker worden toegepast."

“Als aspergetelers is het daarnaast onze taak om ons aan te passen aan het mogelijke slecht weer. Laten we ervoor zorgen dat slecht weer onze teelt uiteindelijk zo min mogelijk kan beïnvloeden.”

Voor meer informatie:
Christian Befve 
Christian Befve & Co
christian@befve.com  
www.befve.com  

Publicatiedatum: