Groeiende vraag naar vitamine C rijke Guave

De zware regenval in de West-Kaap is zeer welkom, ook al moet de oogst van guaves daardoor een paar dagen onderbroken worden. De Zuid-Afrikaanse Vereniging van Guavetelers wijst de consument maar al te graag op het bijzonder hoog gehalte aan vitamine C in het fruit, meer dan in citrus. 

"Vitamine C speelt een vitale rol bij het versterken van het immuunsysteem en zou dagelijks geconsumeerd moeten worden. Maar de voordelen van dit superfruit beperken zich niet tot het hoge vitamine C-gehalte. Guaves bevatten ook veel vezels, calcium en ijzer, meer dan gemiddeld als je kijkt naar andere gezonde voedingsmiddelen", luidt het bij de telersvereniging.

Bron: Guava Producers' Association

Promotiecampagne
De vereniging zet sterk in op de promotie van guaves door te focussen op de gezondheidsvoordelen. Dat is dan ook het centrale thema in de Guava 21-campagne op radio en sociale media, waar het fruit in de context van de pandemie gelinkt wordt aan een hernieuwde interesse in immuniteitsversterkende, gezonde voeding.

In samenwerking met de Landbouwonderzoeksraad is de telersvereniging momenteel betrokken bij proeven om nieuwe rassen met een betere houdbaarheid te ontwikkelen.

Zuid-Afrikaanse supermarkten bevestigen de toenemende vraag van de consument naar guave, maar het houdbaarheidsaspect vereist zeker een zorgvuldige planning op het vlak van volumes en logistiek.

De huidige guave-oogst in de West- en Zuid-Kaap zal naar verwachting 23.500 ton bedragen, waarvan ongeveer een vijfde wordt verkocht op gemeentelijke markten, in supermarkten en via informele handelaren. De rest gaat naar de verwerkende industrie voor sap, purees of conserven.

In de West-Kaap, waar het seizoen in Porterville in april begint en in het zuidelijkste gedeelte tot in december kan doorlopen, zijn er ongeveer zestig guavetelers. De oogstraming is iets hoger dan vorig jaar, maar droogte en het snoeien om de bomen te beschermen tegen waterstress zullen zorgen voor een daling van de opbrengst in de streek rond Mosselbaai.

Cordon sanitaire tussen zuidelijke en noordelijke teeltgebieden
Er is een cordon sanitaire tussen de guaveteelt in de Kaap en de teelt in Limpopo en Mpumalanga wegens Fusarium in het noorden van het land. Daarom mag er geen plantmateriaal door het land verplaatst worden. De Landbouwonderzoeksraad is druk bezig met het veredelen van ziekteresistente rassen om de noordelijke boomgaarden nieuw leven in te blazen.

Guaveboomgaard in Levubu (Limpopo)

Sommige supermarkten kopen guave in bij telers in de Kaap en het noorden van het land, terwijl andere retailers zich enkel bevoorraden met fruit uit de Kaap, waar de oogst ongeveer een maand later begint. Nagenoeg alle witte guaveboomgaarden zijn gerooid en de Zuid-Afrikaanse commerciële teelt bestaat nu bijna volledig uit het rozevlezige, lokale Fan Retief-ras.

Voor meer informatie:
Guava Producers’ Association
admin@guavas.co.za
Tel: +27 21 872 1501
http://www.guavaproducers.co.za/
https://www.facebook.com/guava.21.SA
https://www.instagram.com/guava.21.sa/ 
@guava.21.SA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven