Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ozongas verlengt houdbaarheid fors

De toepassing van ozongas voor de behandeling van water heeft een beetje een negatieve reputatie gekregen als gevolg van een gebrekkig technisch ontwerp. Volgens een waterbouwkundig bedrijf was het ozongas zelf eigenlijk niet de schuldige, maar hadden de klanten niet zoveel vertrouwen in het ozongas. Als ozongas echter op de juiste manier wordt toegepast, kan het nog steeds vruchten afwerpen.

Volgens Camilla Khrulova, van het Zweedse watertechnologisch bedrijf EnviroProcess, is de aantrekkingskracht voor tuinbouwbedrijven om het gebruik van ozongas in hun proces op te nemen groot. "De aantrekkingskracht van het gebruik van Ozon in het bewerkingsbedrijf is te danken aan het feit dat Ozon een krachtige methode is tegen alle bacteriën, biofilms, virussen of andere ziekteverwekkers, Sommige microben kunnen een natuurlijke weerstand opbouwen tegen chemicaliën, waardoor de steriliteit van voedingsproductieapparatuur in gevaar komt. Maar ziekteverwekkers zijn niet bestand tegen de natuurlijke oxidatie door ozon, zodat een bedrijf doeltreffend kan worden beveiligd, ongeacht de lengte van de productieruns of de saneringsintervallen. Het meest cruciale aspect van ozon is het juiste systeemontwerp en de integratie ervan in het proces. Dezelfde eigenschappen die dit gas uniek en voordelig voor de industrie maken, kunnen resulteren in een onsuccesvol proces."

De juiste toepassing van ozongas is van vitaal belang om er voordeel uit te halen en dat is niet eenvoudig, legt Khruvola uit. "Het ozongas kan niet worden opgeslagen; het moet ter plekke worden geproduceerd. Het geeft je het voordeel dat je niet afhankelijk bent van je leverancier van de biocidale methode. Het ozongas is het krachtigste oxidatiemiddel; daarom moet de juiste dosering worden berekend, rekening houdend met je proces, je product en je water, om optimale prestaties te garanderen. Ozongas moet correct worden geïnjecteerd en gemengd om te voorkomen dat gas vrijkomt in de omgevingslucht. Als u de geur van ozon ervaart, betekent dit dat uw systeem niet nauwkeurig was."

Ozon is een delicaat gas om mee te werken, zegt Chrulova. "Ozon is geen nieuw proces en wordt al heel lang gebruikt voor waterbehandeling. De eigenschappen van ozon in het algemeen en het feit dat het geen residuen achterlaat op voeding maken het een zeer aantrekkelijke oplossing voor de voedingssector. Het gas is echter zeer onstabiel, vandaar de noodzaak het ter plaatse te produceren en aangezien het zeer reactief is, zal het met alles reageren en er is geen manier om te weten welke reactie de eerste zal zijn, vandaar dat het belangrijk is de waterkwaliteit, de toestand van de producten en de bewerkingsstappen precies te kennen om ervoor te zorgen dat er voldoende ozon in het water is."

Ozon heeft een beetje een reputatie gekregen omdat er door ingenieursbureaus fouten zijn gemaakt bij het opzetten van het proces. EnviroProcess wil het perspectief rond het gas veranderen, vertelt Khrulova. "Het niet hebben van de juiste apparatuur om de hoge concentratie ozon in het water te injecteren en te mengen, leidde tot niet werkende oplossingen. Helaas geven de klanten niet de technische bedrijven de schuld van een gebrekkig ontwerp, maar de ozon zelf. Daar proberen wij met succes verandering in te brengen met ons gepatenteerde proces en onze mengapparatuur."

Khrulova stelt dat er veel voordelen zijn voor fruittelers om ozongas in hun proces op te nemen. "De voordelen zijn talrijk, zowel direct als indirect. Het directe voordeel is wanneer de klant vraagt om ozon toe te passen om het proceswater te behandelen, zodat het gedesinfecteerd is maar geen chemische residuen heeft. Zodra ozon in het water wordt toegepast, komen ook de secundaire voordelen naar voren, zoals microbiologische controle van het product, zonder de organoleptische eigenschappen van het product te veranderen, zien we 4log reductie en afwezigheid van pathogenen in de laboratoriumresultaten. De apparatuur en leidingen zijn biofilmvrij."

"De standaardzorg is de veiligheid van het ozonsysteem en daar gaan we mee om door het gas het waterlichaam niet te laten verlaten met een correcte en efficiënte massaoverdracht van het gas (menging) en inline ozonsensoren in het water die de dosis automatisch kunnen aanpassen als er productverandering is of een stop op de locatie van de klant. Wij testen elk proces in ons laboratorium voordat wij iets verzenden, want ook al is de toepassing hetzelfde en kunnen de fabrieken zelfs dicht bij elkaar liggen, hun watertoevoer zal verschillend zijn en de kwaliteit van de grondstof zal van dag tot dag verschillen, dus wij vragen om een watermonster en een full scale pilot in het laboratorium of op locatie bij de klant om het precies juiste ozonontwerp te bepalen."

Voor meer informatie:
Camilla Khrulova
EnviroProcess AB
+46 (0) 300-83 70 00
camilla.khrulova@enviroprocess.com 
www.ozoniq.tech 
www.enviroprocess.com 

Publicatiedatum: