Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Riekje, we gaan blauwe bessen telen!"

Tholen - Blauwe bessenkwekerij Zeldenrust in het Drentse Wapse bestaat al weer 35 jaar. Volgende week barst de (zelf)oogst van de blauwe bessen weer los. Jan en Riekje Rozeboom hebben allebei hun pensioenleeftijd al bereikt, maar ze gaan gewoon door. "We vinden het allebei nog veel te leuk", aldus Riekje.

Zeldenrust was in 1986 de tweede bio-teler in Nederland die met blauwe bessen aan de slag ging. Riekje: "Mijn man Jan was schilder, maar in de crisistijd had hij geen werk. Toen hij in de bijstand zat raakte hij aan de praat met de eigenaar van De Vrolijke Noot, zij waren de eerste met biologische blauwe bessen. Na dat gesprek kwam hij thuis en zei: Riekje, we gaan blauwe bessen telen! Zo gezegd zo gedaan. We kochten een akker en hebben daar blauwe bessen op gezet. De eerste jaren waren erg onzeker, we hebben elk dubbeltje meerdere keren om moeten draaien, maar we zijn erg trots op wat we in al die jaren op hebben gebouwd."

Ze hebben het bedrijf langzamerhand steeds verder uitgebreid. "Hierbij zijn we onze focus op de verkoop aan huis en de afzet in de regio nooit uit het oog verloren." Een aantal jaar heeft Zeldenrust de vers geplukte blauwe bessen aan Udea geleverd, maar daar zijn ze mee gestopt. "De mensen plukken het nu allemaal zelf. Vorig jaar hadden we heel veel vorstschade en dit jaar focussen we echt op de zelfpluk in de blauwe bessen. We leveren slechts aan een aantal bio-winkels en een biologische markt."

Pluktuin met veel variatie
Ook begonnen ze 16 jaar geleden naar eigen zeggen de eerste biologische pluktuin. "Zelfs de certificeringsinstantie wist nog niet hoe ze daarmee om moesten gaan. Ze vroegen ons of we de bloemen dan ook wilden laten certificeren. Ja, die willen we ook biologisch, was onze reactie. Toen zijn ze daarmee aan de slag gegaan."

De pluktuin is 1.600 vierkante meter groot. "De bloemen staan tussen de vaste planten, daar hebben we 1-jarigen tussen geplant. De plukker komt elke stap zie hij/zij zet dus wel een andere bloem tegen. Vaak hebben ze al een volle bos met bloemen wanneer ze nog niet eens de hele tuin door zijn gelopen. Een mooie reden om snel nog eens terug te komen, toch?" Riekje erkent dat het best wel puzzelen is om tot een mooi aanbod te komen. "De bloemen moeten elkaar qua groei wel goed overlappen van juli tot en met september. Op deze manier is de tuin elk jaar anders."

Ook andere teelten
Zeldenrust is op een heel natuurlijke manier uitgegroeid tot het bedrijf dat het nu is. Jan en Riekje telen naast blauwe bessen ook nog rode-, witte-, zwarte- en kruisbessen, die zelf geplukt kunnen worden. In het najaar zijn er pompoenen en kalebassen verkrijgbaar. "Het pompoenenveld ziet er prachtig uit. We hebben veel gezet, ook courgettes want de varkens zijn er ook gek op. Dus alles wat niet goed is of niet verkocht of niet door ons opgegeten is gaat, hup naar de tamworthvarkens." Om het pompoenenveld heen staan dit jaar voor het eerst ook zonnebloemen. Deze beginnen nu te bloeien.

Regionale focus
De mensen in de regio weten Zeldenrust goed te vinden. Dit is in de loop van de jaren zo gegroeid. "We hebben nu voldoende aanloop, maar hebben dit wel zelf gerealiseerd. "We hebben onder meer steeds geprobeerd redactionele stukjes in de krant te krijgen, door steeds wat bijzonders te kunnen melden. Ook liet Jan de blauwe bessen proeven op de plaatselijke markt. In de beginperiode waren mensen nauwelijks nog bekend met de blauwe bes. Na het proeven kwamen ze al snel hier langs op de fiets. Ook hebben we met andere bio-boeren uit de regio op een gegeven moment een fietsroute gecreƫerd die langs de biologische boerderijen liep. En we zijn opgenomen in de knooppuntenroute. Een bezoek aan Zeldenrust kan mooi gecombineerd worden met een fietstocht door het natuurgebied Nationaal Park Drents-Friese Wold."

Voor meer informatie:
Riekje Rozeboom
Kwekerij Zeldenrust
Wapserauwen 6
7983 KE Wapse
0521 551460
info@blauwebessenkwekerij.nl 
www.blauwebessenkwekerij.nl