"De vraag naar blauwe bessen is goed, maar de prijzen dalen tot een dieptepunt"

Andreas Finck kijkt tevreden naar het weer: "Het weer is ons hier in Niedersachsen tot nu toe gelukkig zeer goed gestemd." Over zijn blauwe bessen is hij desalniettemin minder tevreden. "Het blauwe bessenseizoen liep tot nu toe eerder slecht, aangezien we vanwege de vorst met verliezen van circa 30% te kampen hadden. Latere rassen zoals bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelandse zijn voor een belangrijk deel kapot gevroren. De hagelschade op een plantage van begin mei was ook niet bijzonder gunstig. In het voorgaande jaar waren er weliswaar ook oogstverliezen vanwege de hitte, maar toen lag het percentage op circa 10%."

Slechte vroege rassen en goede middelste tot late rassen
"De kwaliteit van de vroege rassen was waardeloos", moet Andreas toegeven. "Het zwoele weer heeft de blauwe bessen absoluut geen goed gedaan, er dreigde ook aantasting door schimmel. Bij de middelste en late rassen ziet het er echter zeer goed uit."

Wat betreft de prijzen registreert Andreas eveneens een verschuiving: "De vraag is weliswaar goed, maar daarvoor in de plaats dalen de prijzen momenteel echter tot een dieptepunt. Dit komt doordat er inmiddels ook veel blauwe bessen uit landen zoals Roemenië en Peru aangeboden worden. Tot enkele dagen geleden was de prijs ook nog stabiel. Nu is de prijs inmiddels echter met bijna 3 euro per kilo gedaald."

Focus op de Duitse markt
"We kunnen met de opbrengst uit onze plantage van 20 hectare dagelijks circa 2-3 ton blauwe bessen verkopen. Tot onze grootste klanten tellen tot nu toe het bedrijf Nordgemüse Krogmann en de nabijgelegen groothandelsmarkten. Naast Niedersachen beleveren we echter ook markten in Hamburg en Schleswig-Holstein", zegt Andreas. Tegelijkertijd roept hij echter ook op om de focus sterker op Duitse producten te leggen, eer men goedkope bessen uit het buitenland afneemt. "Ik heb met een collega gesproken die zelfs vreest dat de blauwe bessenteelt in Duitsland door de concurrentie uit het oosten over enkele jaren niet meer rendabel zal zijn." Toch is het zo dat tegelijkertijd ook de vraag naar meer regionale en bio-producten stijgt.

Directe verkoop steeds populairder
In de directe verkoop van producten herkent Andreas eveneens een stijgende trend. "Aan het begin van de coronatijd heb ik samen met mijn vrouw een boerderijwinkel opgericht. Hiervoor hebben we op een nabijgelegen grondstuk een grote hal opgebouwd. Het is ons opgevallen dat de consumenten bereid zijn om meer te betalen wanneer ze weten waar ze hun verse producten direct kunnen kopen." 

Voor meer informatie:
Heidelbeeranbau Andreas Finck und Fincks Hofladen 
29581 Gerdau
Tel.: 0178-6789321 und 0163-8361251
E-mail: heidelbeeranbau-finck@web.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven