Verzet komt van Spanje en Frankrijk

EU verwerpt voorstel tot afschaffing tarief op importbananen voor verwerking

De Europese Commissie verwierp maandag 19 juli het voorstel voor de afschaffing van het tarief op geïmporteerde verse bananen voor verwerking. Het nultarief zou alleen gelden voor de bananen die na aankomst in Europa niet aan de normen voor afzet als vers product voldoen en daarom bestemd worden voor de verwerkende industrie.

Vanaf het moment dat het voorstel bekend werd gemaakt, ingediend door een lidstaat waarvan de identiteit niet bekend is, zijn de Spaanse ministeries van Industrie, Handel en Toerisme en van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, de Vereniging van Bananentelers van de Canarische Eilanden (Asprocan), de Vereniging van Europese Bananentelers (Apeb) en de Franse autoriteiten beginnen samen te werken om de risico's voor de Europese sector in kaart te brengen die het accepteren van deze aanvraag zou inhouden.

Beide ministeries en de telersverenigingen voerden voor de Europese Commissie aan dat de afschaffing van het betreffende tarief de deur zou openen voor de Amerikaanse banaan om tariefvrij de Europese markt te betreden. De Europese Commissie volgde die redenering.

De Europese Commissie, Spanje en Frankrijk verzetten zich tegen het voorstel dat werd gedaan in het kader van de onderhandelingen over tariefschorsingen voor 2022. De voorzitter van de Groep economische tariefvraagstukken van de EU nam het besluit om het voorstel niet te accepteren.

Dit besluit geeft een beetje ademruimte aan de bananentelers die zich gegroepeerd hebben onder de naam Plátano de Canarias en die strijden voor de hervorming van de Voedselketenwet die momenteel voorwerp van debat is in het Spaanse parlement. Het belangrijkste doel van de hervorming is om uitzonderingen op te nemen in de wettelijke verplichting dat telers een vergoeding ontvangen die gelijk is aan of hoger is dan de productiekost. Als de hervorming er niet komt, dreigt volgens Asprocan jaarlijks tot 80% van de opbrengst te moeten worden vernietigd en kan er minimaal € 100 miljoen aan verliezen worden geleden.

Bron: merca2.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven