Marokko wil logistiek platform in Polen voor vlottere toegang tot Europese markten

De Spaanse nieuwsdienst Hortoinfo meldt dat Morocco Foodex, het Marokkaanse orgaan voor de controle en bevordering van voedselexport dat ressorteert onder het ministerie van Landbouw, onlangs het voornemen heeft aangekondigd om een logistiek platform in Polen te creëren dat Marokko in staat moet stellen een vlottere toegang te krijgen tot de Europese markten.

Het voornemen werd aangekondigd tijdens een webinar waaraan ook vertegenwoordigers van de Europese retail deelnamen, zo schrijft het nieuwsagentschap.

Bovendien steunen de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) op verzoek van Morocco Foodex de ontwikkeling van een certificering die de Europese markt moet overtuigen van de duurzaamheidsaspecten van de Marokkaanse teelt en producten. Met de steun van de Europese Unie werken beide organisaties al samen om de ecologische, sociale en economische duurzaamheid van de Marokkaanse tuinbouwsector te bevorderen, in samenwerking met het Marokkaanse ministerie van Landbouw.

In het webinar verklaarde El Mehdi El Alami, directeur Promotie en Ontwikkeling bij Morocco Foodex: "We zijn op zoek naar exportmogelijkheden voor verse Marokkaanse producten die voldoen aan de strengste Europese milieu- en sociale normen. Om dit te bereiken werken we samen met telers, exporteurs, distributeurs, toezichthoudende instanties, consumentenorganisaties, EBRD en FAO om het concurrentievermogen, de efficiëntie en de duurzaamheid van onze verse producten te waarborgen.”

Jean-Christophe Filori, hoofd Samenwerking van de Europese delegatie in Marokko, verklaarde in het webinar: "De 'Van boer tot bord'-strategie vormt de kern van de Europese Green Deal, die tot doel heeft voedselsystemen eerlijk, gezond en milieuvriendelijk te maken. Ook de Marokkaanse voedingsindustrie zal dit potentieel kunnen benutten als ze de internationale kwaliteitsnormen blijft respecteren, en in het bijzonder die van de Europese markten”.

Othman Tlemcani, Hoofdbankier bij EBRD, zei: "Het toegenomen belang dat de Marokkaanse AGF-sector aan duurzaamheidsaspecten hecht, biedt voldoende potentieel voor toegevoegde waarde. We ondersteunen de sector dan ook graag op de ingeslagen weg die mooie vooruitzichten biedt."

Steun van FAO en EBRD
In hun interventies hebben FAO en EBRD ook hun steun toegezegd voor de “Groene Generatie 2020-2030”, het plan van de Marokkaanse overheid voor de landbouw dat onder meer duurzaamheid, productiviteit, klimaatbestendigheid en economische inclusie van jongeren uit plattelandsgebieden bevordert. Deze strategie stimuleert, zo verklaren beide organisaties, de toepassing van nieuwe technologieën die de efficiëntie van de teelt en het gebruik van water verbeteren.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven