Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overstromingen treffen Apulische tomatenteelt

In de Italiaanse provincie Apulië zijn honderden hectare met groenten en fruit overstroomd, wegen zijn in rivieren veranderd en percelen  vernield en overstroomd. Dit is het verwoestende beeld van de golf van slecht weer die de regio maandag 19 juli 2021 heeft getroffen.

De velden met tomatenplanten staan onder water

“Op 19 juli zijn de getroffen gebieden, tussen San Severo, San Giovanni Rotondo en San Marco in Lamis, overstroomd door ongeveer 250 mm regen in een tijdsbestek van vier uur. Hoewel het nog te vroeg is, zijn we al begonnen met het opnemen van de schade en de eerste schattingen laten zien dat er 450 à 500 hectare als verloren kan worden beschouwd”, zegt Pietro Bergantino, landbouwdeskundige en werkzaam bij het Consorzio Agrario d'Italia (CAI). 

“Wij bevinden ons in de regio Capitanata, het belangrijkste gebied in Midden- en Zuid-Italië voor de teelt van industrietomaten. De ergst getroffen gebieden zijn dan ook die waar tomaten worden geteeld, die zich in een gevorderd stadium van rijpheid bevonden of konden worden geoogst. Er was ook schade aan de asperges, broccoli en venkel bij telers die tien dagen geleden waren begonnen met het uitplanten van jonge planten”, zegt Bergantino.

Giosuè Del Vecchio, landbouwwethouder van de gemeente Rignano Garganico (FG) en eigenaar van het landbouwbedrijf Fratelli Del Vecchio: “De schade in de getroffen gebieden in de buurt van Rignano Garganico is enorm. We waren ook bang voor de mensen die geïsoleerd in de overstroomde gebieden achterbleven. Wij staan voor een ramp die niet alleen gewassen, maar ook fabrieken, kassen en de infrastructuur heeft verwoest. Nu moeten we de schade op gaan nemen om vast te stellen of er redenen zijn om de ramptoestand uit te roepen. De oproep is nu aan de politiek! We voelen ons in de steek gelaten, alsof Gargano geen deel uitmaakt van Apulië.”

Giovanni Terrenzio, voorzitter van Prima Bio, coöperatie dat verschillende groenten teelt, met name biologische kool, broccoli en asperges, zegt het volgende: “In Rignano Garganico (FG) hebben de overstromingen 18.000 vierkante meter kassen over een afstand van 1 km weggevaagd. De schade aan de infrastructuur en de teelt zal gevolgen hebben voor de hele keten, want naast de kassen zijn ook de vroege broccoliplanten verloren gegaan. We zijn 15 hectare tomaten kwijtgeraakt op een totaal van 25 in een vergevorderd rijpingsstadium. Het is een ramp die in het hele gebied heeft getroffen en meer dan 500 hectare tuinbouwgewassen kunnen als verloren worden beschouwd. Prima Bio is een van de zwaarst getroffen bedrijven, maar we geven niet op. We gaan door, ook al zijn we nog steeds bedroefd dat we in een oogwenk alles verliezen wat we in 40 jaar hebben opgebouwd.”

“In de nacht van 18 op 19 juli en tot laat in de ochtend gebeurde het ondenkbare. Regenbuien en sterke windstoten veroorzaakten overstromingen en problemen met de waterafvoer. De Candelaro rivier overstroomde en het omliggende land kwam onder water te staan”, zegt Marco Nicastro, voorzitter van telersorganisatie Mediterraneo.

“Wij zijn er voor de getroffen telers, die toch al te kampen hebben met zeer moeilijke afzet vanwege de lage prijzen. Situaties die deze bedrijven, die een moment van heropleving hadden kunnen meemaken, alleen maar meer demoraliseren.”

“Tijdens de lockdown hebben we niet stilgezeten. We hebben altijd gestreden, geteeld en gepland, ondanks de vele moeilijkheden. Er zijn veel ondernemers die, net als ik, hun kinderen met vooruitziende blik opleiden, zodat zij straks het bedrijf over kunnen nemen. Het slechte weer en de daaruit voortvloeiende ellende werkt deprimerend en demotiverend voor deze jonge mensen. Maar zij zijn de toekomst van de landbouw en daarom steunen wij ze.”