Mark Vernooij, Urfruit:

"Perenseizoen om snel te vergeten, op naar een kostprijs-plusmodel"

"Tholen - Het perenseizoen bevindt zich momenteel in de laatste fase. "Voor veel schakels in de hardfruitketen met de focus op peren is het een seizoen om snel te vergeten", stelt Mark Vernooij van Urfruit. "In en tijdens de pluk waren de verwachtingen hooggespannen, deels ingegeven door de zeer hoge prijzen aan het einde van het vorige seizoen. Het prijsniveau van de ‘houtverkoop’ minus de extra gemaakte kosten als koeling, uitval, etc. is eigenlijk niet meer gehaald, een aantal uitzonderingen daargelaten."

"Gedurende het afzetseizoen is het vrijwel het gehele jaar stroef geweest, mede door de enorme lage ‘klokprijzen’. Sommige data waarop telers, afzetorganisaties en retail hun strategie baseren bleek niet geheel juist, wat resulteerde in extra druk op de markt", constateert de exporteur. "Momenteel worden de laatste cellen verpakt door de afzetpartijen en zijn in principe alle peren van het seizoen 2020-2021 verkocht, een enkele cel daargelaten welke het verkoopmoment ruimschoots overschreden heeft."

"De oogstramingen moeten nog volgen, maar er lijkt voor komend seizoen redelijk wat perspectief. Europees gezien wordt een wat bescheidenere oogst verwacht, wat hopelijk resulteert in wat minder prijsdruk in het begin van het seizoen", aldus Mark. "Kostprijs plus, is een model dat in veel sectoren vanzelfsprekend is en we moeten gezamenlijk als sector ook terug naar een dergelijk model. Wij hebben tenslotte een zeer mooi product wat nergens zo goed geteeld kan worden als in Nederland en België, hier mogen we best trots op zijn!"

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Marketing 45
6921 RE Duiven
T. +31 (0)575 472 473
m.vernooij@urfruit.nl   
www.urfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven