Minder voedsel gerelateerde uitbraken in België maar meer recalls

In België werden in 2020 ruim 1.200 mensen ziek als gevolg van meer dan 330 voedselgerelateerde uitbraken. In totaal werden mensen 1.262 mensen het slachtoffer van 333 uitbraken. 27 van hen moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Twee ouderen stierven, één vanwege een Salmonella-infectie en de ander als gevolg van Shiga-toxine producerende E.coli (STEC), waarbij de relatie tot voedsel niet kon worden bevestigd. 

Het aantal uitbraken daalde ten opzichte van 2019, toen er 571 werden geregistreerd en 2.457 mensen ziek weren, waarvan er 28 in het ziekenhuis belandden. Het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FASFC) laat weten dat deze daling deels kan worden verklaard door de impact van de coronamaatregelen, zoals de sluiting van scholen, bedrijfskantines en horeca en het thuiswerkadvies. 

Bij 317 uitbraken werd de bron die deze veroorzaakte niet gevonden. Volgens gegevens van Sciensano, het Belgische Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid, werden drie uitbraken veroorzaakt door Campylobacter. Tien mensen werden ziek als gevolg hiervan. Nog eens drie andere werden veroorzaakt door STEC. 17 mensen werden hierdoor ziek, waarvan er 14 in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bacillus cereus veroorzaakte twee uitbraken, waarbij 20 mensen ziek werden, histamine veroorzaakte twee uitbraken, met 12 zieken en Salmonella twee met 11 zieken, waarvan er zes in het ziekenhuis moesten worden behandeld. 

Als gevolg van een Norovirusuitbraak gerelateerd aan groenten werden 151 mensen ziek en honing was verantwoordelijk voor één geval van Clostridium botulinum. De bron van een uitbraak van Clostridium perfringens onder 21 mensen bleef onbekend. 

Bijna de helft van de uitbraken kon worden gerelateerd aan de horecasector, meer dan een kwart aan particuliere huishoudens en 10% aan afhaalmaaltijden en fastfood. 

Terugroepacties en fraude
In 2020 publiceerde het FASFC bijna 400 terugroepacties, waarvan er 105 betrekking hadden op producten die met ethyleenoxide verontreinigd sesamzaad uit India bevatten. In 2019 bedroeg het aantal terugroepacties en waarschuwingen 239. 

 

Bron: foodsafetynews.com


Foto bron: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven