EU Green Deal kan Zuid-Afrikaanse export naar Europa verpletteren

De Green Deal van de EU zou kunnen leiden tot een drastische vermindering van de voedingsimport naar de regio, wat grote gevolgen zou hebben voor de Zuid-Afrikaanse verssector. De Green Deal is een reeks initiatieven om de regio tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Zuid-Afrikaanse telers van gewassen die al in de EU worden geteeld, zullen het hardst worden getroffen door de terugschroeving van de import, aangezien de Green Deal erop is gericht de nadruk te leggen op in de EU geteelde producten om de transportemissies te verminderen.

Stephanie Wunder, coördinator voor voedingssystemen bij het Ecologic Institute in Duitsland, zei dat de overeenkomst naast milieuduurzaamheid ook sociale en economische kwesties wil aanpakken. Dit betekent dat in de regelgeving voor de teelt ook rekening zal worden gehouden met verantwoorde bedrijfspraktijken en arbeidswetten.

Farmersweekly.co.za citeerde haar als volgt: "De wetten zullen in eerste instantie in de EU ten uitvoer worden gebracht en zullen dan [later] ook betrekking hebben op de import om het speelveld gelijk te trekken. De belangrijkste aandachtspunten zijn een vermindering met 50% van chemische bestrijdingsmiddelen, een omschakeling met 25% naar biologisch geproduceerde voeding, een vermindering van plastic verpakkingen en een grotere nadruk op het lokaal betrekken van voeding."

"Ik voorzie dat de voedingsimport naar de EU de komende jaren zal afnemen. Hoewel de [regio] zelfvoorzienend kan zijn in de calorieën die we nodig hebben, zou ons voedingspatroon drastisch veranderen als we alleen nog maar van lokale teelt afhankelijk zouden zijn. Ik geloof dus niet dat alle importen zullen worden teruggeschroefd, maar we kunnen zeker niet meer zo afhankelijk zijn van geïmporteerde voedingsmiddelen als we in het verleden waren," voegde ze eraan toe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven