Omzet groeit naar ruim 5 miljard, maar marges staan onder druk

Jumbo overweegt bezorging groenten en fruit binnen 10 minuten

De uitbreiding van het aantal flitsbezorgers in de centra van grote steden neemt razendsnel toe. Op de vraag of Jumbo deze vorm van bezorgen ook overweegt, antwoordde financieel topman Ton van Veen van Jumbo bevestigend aan De Telegraaf. "We kijken serieus naar de mogelijkheden, aangezien er steeds meer behoefte is bij consumenten. Daar sluiten wij onze ogen niet voor." 


Jumbo medewerker scant bestelt product in fullfilment centrum

Flitsbezorgers vervoeren de boodschappen via fietskoeriers. In de Amsterdamse binnenstad doet Jumbo dat ook al. Volgens Financieel Dagblad bekijkt Jumbo de mogelijkheden tot samenwerking met bestaande bezorgdiensten en overwegen ze zelf flitsbezorging op te zetten. Sinds februari levert Jumbo al versbereide maaltijden aan huis in Groningen, Utrecht en Amsterdam in samenwerking met Thuisbezorgd.nl. Het moederbedrijf Just Eat Takeaway draait volgens de krant proeven met het bestellen en thuisbezorgen van boodschappen via zijn app en fietskoeriers.

De gevestigde supermarktketens zien de flitsbezorgers als serieuze bedreiging. 'Of zij het uiteindelijk wel of niet redden: ze beïnvloeden de markt. Alles wat zij aan levensmiddelen thuisbezorgen, kopen klanten niet bij Jumbo of Albert Heijn', zei de topman tegen Financieel Dagblad. Volgens Van Veen in De Telegraaf is van een gelijk speelveld in e-commerce geen sprake. "We kijken daarom met Albert Heijn, Picnic en de vakbonden of we een aparte e-commerce cao kunnen opzetten.” 

Meer concurrentie is niet de enige uitdaging voor Jumbo. Door hogere grondstofprijzen verhogen fabrikanten van levensmiddelen hun prijzen en ondervindt Jumbo krapte aan personeel en in transportcapaciteit. Daarnaast schrijft Jumbo nog rode cijfers in de webwinkel en draagt het concern de kosten van restaurantketen La Place die maandenlang gesloten is geweest.  Gisteren bracht Jumbo naar buiten een omzetstijging van 5 miljard in de eerste helft van 2021 te hebben gerealiseerd. Dat is nog geen winst, de marges staan onder druk, zegt de topman daarover in De Telegraaf. Tegenover Financieel Dagblad betwijfelt Van Veen of Jumbo prijsverhogingen en kosten kan doorberekenen aan de klant gezien de competitieve markt. 

Momenteel is Jumbo bezig met een reorganisatie van de winkelstructuur. Deze moet 13 september zijn afgerond. In de nieuwe organisatie verdwijnen de functies afdelingschef en eerste medewerker. Tegenover Distrifood zegt Van Veen dat inmiddels 98 procent van de medewerkers binnen de nieuwe winkelorganisatie een een plek heeft gekregen en er geen gedwongen ontslagen zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven